tiistai 19. heinäkuuta 2011

Grillattua kevätkananpoikaa ja maissia


Tässä taas yksi kesäinen grilliohje, tai oikeastaan keväinen koska käytin tähän kevätkananpoikaa, mutta koska niitä saa pakasteesta Stockmannista voi tämän tehdä ihan hyvin myöhemminkin. Tämä oli ensimmäinen kokeiluni kevätkananpojalla ja se osoittautui todella meheväksi ja herkulliseksi. Lisäksi on mukava tunne, kun lautasella on ihan oma kokonainen lintu syötävänä.

Käytännössä tein tämän melkein samalla ohjeella kuin aikaisemmin blogaamani uunibroilerin, mutta pienemmäksi skaalattuna. Käärin myös kananpojan pekoniin koska pelkäsin nahan palavan, mutta pekoni osoittautui lopulta melko turhaksi ja tämä olisi ollut ehkä vielä parempaa, jos nahan olisi antanut grillaantua suoraan herkullisen rapeaksi. Riippuu hiukan grillistä, milloin kananpoika on riittävän kypsä, mutta 25 minuuttia pitäisi riittää jos luukun malttaa pitää kiinni. Kuitenkin koska kevätkana on sen verran mehukas lintu, siinä ei ole ihan niin suurta kuivumisen vaaraa kuin kokonaisessa broilerissa.

Lisukkeeksi tein grillattua maissia.

Grillattua kevätkananpoikaa ja maissia

4 kevätkananpoikaa
1 sitruuna
3 pientä kourallista tuoreita yrttejä (basilikaa, persiljaa, meiramia tms.) riivittynä ja hienonnettuna
4 valkosipulin kynttä kuorineen litistettynä
suolaa ja pippuria
(pekonia)

Lisäksi
Grillattua maissia

Jos kevätkananpoika on pakastettu, ota se sulamaan vähintään vuorokautta ennen jääkaappiin.

Hiero kanojen vatsaonteloon suolaa. Irrota nahka varovasti ja ehjänä rintalihoista. Rintalastojen yhtymäkohdasta nahka on kiinni lihassa ohuella kudoskerroksella, joten voit tehdä tunnelit rintalastan molemmin puolin tai yrittää irrottaa nahan myös keskeltä. Hiero hieman suolaa nahan alle lihan pintaan, työnnä sinne myös hienonnetut yrtit.

Leikkaa sitruuna 4 lohkoksi ja työnnä lintujen vatsaonteloon sitruunan lohkot laakerinlehdet, rosmariini ja valkosipulinkynnet. Vedä nahat takaisin paikoilleen (varovasti) ja tarkista, ettei lihaa jää pilkottamaan nahan alta.

Paina koivet ja siivet lintuja vasten ja sido lintu mahdollisimman napakasti paistilangalla. Tee koipiin 3-4 viiltoa ja hiero niihin jäljelle jäänyttä yrttisekoitusta. Koivet kypsyvät näin nopeammin ja yrttien aromit pääsevät lihaan paremmin.

Sivele käsin hieman oliiviöljyä lintujen nahkaan ja mausta pinta reilusti suolalla ja mustapippurilla joka puolelta. (Voit myös kääriä kananpojan pekoniin, mutta se on todennäköisesti turhaa)

Grillaa kananpoikia 5 minuutin välein kääntäen noin 25 minuuttia pienellä lämmöllä.

Nosta kananpojat pois grillistä ja anna vetäytyä folioon käärittynä muutaman minuutin ajan. Grillaa sillä välin maissi valmiiksi.

Tarjoile grillatun maissin kera.

Grillattu maissia
4 maissintähkää
voisulaa

Mausteöljy
1 rkl öljyä
1/2 tl paprikajauhetta
1/4 tl chilijauhetta
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa

Tee ensin mausteöljy. Sekoita ainesosat keskenään tasaiseksi mausteöljyksi.

Leikkaa maissintähkät poikittain noin 1,5 cm paksuiksi viipaleiksi. Voitele maissit mausteöljyllä. Grillaa maisseja molemmin puolin muutaman minuutin ajan, niin että ne ottavat hiukan väriä.

Ota pois grillista ja voitele kevyesti voisulalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti