keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Meloni Cannonau di Sardegna 2007

Tämä viini oli ensituttavuuteni Sardinialaisiin viineihin. Ostin tämän Stockmannin Alkon myyjän suosituksesta edeltävän postauksen grillatun kananpojan pariksi. Vaikka yleensä Alkon myyjien suositukset ovat hyvin kohdallaan niin vähän pelotti, että käykö tämän kanssa kuten Moroderin kanssa. Varsinkin kun hinta oli suhteellisen alhainen vanhan mantereen luomuviiniksi.

Kuva täältä.
Meloni Cannonau di Sardegna on tehty Sardinialle ominaisesta cannonau rypäleestä, josta tosin myös sanotaan, että se grenachea. Tästä on hiukan lähteistä riippuen hiukan erimielisyyksiä, mutta Wikipedia on vielä sitä mieltä, että se olisi grenachea.

Sardinian Cannonaulla on oma DOC luokituksensa joka määrittää, että näiden viinien on oltava 90% cannonauta ja niitä on kypsytettävä vähintään yksi vuosi tammitynnyreissä. Tyypillisesti nämä viinit ovat kypsän luumuisia ja karhunvatukkaisia, joissa on kevyet tanniinit ja hiukan kitkerä jälkimaku.

Tämän cannonaun on tehnyt Sardiniasta kotoisin oleva Meloni Vini, jonka kellarit sijaitsevat Selargiuksessa lähellä Sardinian pääkaupunkia Cagliaria. Tilan perusti 1800 luvulla Pietro Meloni ja se on ollut jo neljä sukupolvea saman perheen omistuksessa. Tällä hetkellä tilaa johtaa Efisio Meloni. Luomuviinejä tila on tehnyt jo vuodesta 1995 asti, ollen yksi Italian ensimmäisistä luomutiloista ja tällä hetkellä Melonilla on noin 250 hehtaaria viinitarhoja.

Meloni Cannonau di Sardegna 2007 on väriltään tasaisen tumman punaista violetihtavalla sävyllä. Tuoksu on voimakas ja leveä, josta havaitsee ainakin marjoja, luumuja ja nahkaa. Keskitäyteläinen maku on voimakas ja hiukan hapokas pitkällä marjaisalla jälkimaulla, jossa oli mansikkaa ja vadelmaa

Jos jotain viiniä voisi kuvailla sanalla rodukas, niin tätä. Tämä oli todella hyvää ja varsinkin hintaansa nähden tämä oli todellinen löytö. Ehdottoman hyvää kesäiseen grillaukseen.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/481737

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti