perjantai 22. heinäkuuta 2011

Dr. Pepperissä haudutettua revittyä possua

Yhdysvaltalaisen Ree Drummondin, eli Pioneer Womanin blogi, "The Confession's of a Pioneer Woman" on yksi suosituimmista ruokablogeista jonka mm. bloggie valitsi vuoden 2009 parhaaksi blogiksi. Ree on myös julkaissut omia keittokirjoja ja ensi kuussa hänellä alkaa oma tv-ohjelma Food Networkilla.

Mutta ennen kaikkea, Pioneer Woman on helvetin ärsyttävä.

Kuten kaikki Ameriikassa on suurta, niin Pioneer Womanissa suurta on hänen ylitsevuotava dramaattisuutensa. Joka ikinen kirjoitus suorastaan tihkuu sokerista ameriikkalaista narsismia ja kun itse olen enemmän kyynisen vainoharhaisuuden kannattaja, ei tuollaista vaan kestä. Tässä on esimerkiksi muutama löytö sivuilta.

"My sister-in-law Missy brings these marinated tomatoes to our Fourth of July bash every year, and as far as I’m concerned, they’re essential to my emotional well-being." [Missy's Marinated Tomatoes]

Okei, mitä sitten käy jos et saa näitä tomaatteja? Piilevä skitsofrenia pääsee esille? Narsismi kasvaa psykopatiaksi...

"Pretend I had peas too, okay?
I thought I had peas.
I needed to have peas.
I wanted to have peas.
I didn’t have peas.
Curse the peas."
[Risotto Primavera]

...tai sitten käy näin. Ehkä on parempi olla jättämättä tomaattiannosta väliin.

"I call myself Herman. But that’s another matter altogether.

...eikä se jakomielisyyskään ole kaukana.

"Splash in skim, 2%, or whole milk…or, if you’re a naughty, naughty bad girl like me: half-and-half." [Perfect Ice Coffee]

Kyllä! Sen jälkeen kun on julkaissut reseptejä joissa käytetään suuret määrät majoneesia, juustoa, pekonia tai 11 milky way patukkaa sekoitettuna margariiniin, kevytkerman käyttäminen jääkahvissa on todella, todella tuhmaa, taidat Ree kaivata piiskaa. Jeesus sentään, mikään ei ole hienompaan kuin keski-ikäisen jenkkinaisen pikkutuhmat vihjailut jääkahvireseptissä.

Enkä taida olla ainoa, joka on huomannut Pioneer Womanin olevan hiukan ärsyttävä, sillä joku on perustanut blogin nimeltä Pioneer Woman Sux.

(Mietin, että olisikohan hauska jos joku tekisi minunkin blogistani vastaavan "Keittiönatsi haisee!" -blogin, esimerkiksi Virpi Salmi. Tuo saattaisi vaatia tosin vähän enemmän lukijoita.)

Miksi sitten luen Pioneer Womania jos se kerran ärsyttää? Koska hänen reseptit ovat todella hyviä. Kun valmiiksi pitää tex-mex keittiön mauista on Pioneer Woman todellinen aarreaitta hyville ohjeille. Niissä käytetään ehkä omaan makuuni liikaa puolivalmisteita, mutta jos ne korvaa vähän laadukkaammilla raaka-aineilla ja itsetehdyillä, on lopputulos harvemmin huonompi. Ja onhan tuo ylidramaattisuus pidemmän päälle myös ihan viihdyttävää.

Olen tehnyt jo aiemmin yhden Pioneer Womanin reseptin, eli pekoniin käärityt chilit, mutta nyt lomalla tein hänen suosittelemaan Dr. Pepperissä haudutettua revittyä possua, joka on ollut aivan mahtavaa.

Modasin ohjetta sopimaan suomeen, sillä täältä ei todennäköisesti saa kokonaisia chipotleja abadokastikkeessa.

Dr. Pepperissä haudutettua revittyä possua

n. 2 kg porsaan lapaa
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 chilipippuria
5 dl Dr. Pepperiä
1 rkl liquid smokea
1/2 dl soijakastiketta
1/2 dl ketsuppia
suolaa ja pippuria

Lämmitä uuni 150 celsius asteeseen.

Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi. Leikkaa chilipippuri puoliksi pitkittäin, poista siemenet ja leikkaa puolikkaat muutamaan pienempään osaan. Kuori ja murskaa valkosipulit kevyesti veitsen lappeella.

Mausta porsaan lapa runsaalla suolalla ja pippurilla. Nosta kasvikset ja lapa suurehkoon uuninkestävään kannelliseen pataan.

Kaada Dr. Pepper, liquid smoke, soijakastike ja ketsuppi porsaan päälle pataan. Sekoita hiukan, laita pataan kansi päälle ja nosta uuniin.

Hauduta possua uunissa vähintään viiden tunnin ajan. Käännä liha pariin kertaan paistamisen aikana. Liha on valmista, kun se hajoaa helposti haarukalla.

Nosta pata pois uunista ja nosta liha pois padasta. Riivi liha kahdella haarukalla pienehköksi silpuksi erilliseen astiaan.

Siivilöi porsaan paistoneste ja kuori sen pinnalta enin rasva pois. Voit myös antaa paistonesteen jähmettyä yön yli jääkaapissa, jolloin rasvan kuoriminen on helpompaa.

Sekoita paistoneste ja revitty possu keskenään. Tarjoa heti lämpimänä tai säilytä jääkaapissa lämmitä tarvittaessa.

Tätä voi sitten käyttää usealla eri tavalla. Itse käytin tätä kahdella eri tavalla. Ensiksi possuburriton, jonka täytin tuon revityn possun lisäksi mustilla pavuilla, cheddarilla ja todella tulisella salsa mexicanalla. Aivan parasta.

Kun käärii tuon burriton folioon, on sen syöminen helppoa vaikka täytettä on ihan helvetisti jasen voi ottaa evääksi rannalle tai puistoon.


Possuburrito (2 kappaletta)


2 isoa tortillalettua
n. 300 grammaa revittyä possua
100 grammaa cheddarjuustoa
papudippiä
salsa mexicanaa

Tee papudippi ja salsa mexicana valmiiksi etukäteen. Pidä papudippi lämpimänä. Raasta cheddarjuusto.

Lämmitä valmis revitty possu mikroaaltouunissa tai paistinpannulla. Lämmitä tortillaletut mikrossa tai uunissa.

Nosta lämmin tortillalettu folioarkin päälle. Nosta tortillaletulle ensin 150 grammaa revittyä possua, 50 grammaa juustoa, puolet papudipistä ja päällimmäiseksi salsa mexicanaa.

Kääri letun pohja ensin sisään ja sen jälkeen molemmat reunat sisään niin, että saat pohjasta umpinaisen burriton. Tee sama toiselle letulle.

Tarjoile burritot folioon käärittynä.

Toiseksi tein sämpylöitä, jotka täytin tuolla revityllä possulla ja korianteri-jalapeno-coleslawlla. Tähänkin sain idean Pioneer Womanilta, mutta tein pieniä muutoksia reseptiin.


Possuvoileivät ja korianteri-jalapeno-coleslaw (4 sämpylää)

4 esipaistettua sämpylää
4 dl revittyä possua
1/2 kaalinpää
2 porkkanaa
1 jalapeno
1/2 dl silputtua korianteria
1 dl majoneesia
1/2 dl maitoa
suolaa
pippuria
cayennepippuria

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat. Poista jalapenosta siemenet ja hienonna ohueksi. Sekoita keskenään.

Mittaa pieneen kulhoon majoneesi, maito, suola, pippuri ja cayennepippuri. Sekoita ja tarkista maku.

Sekoita kastike, kasvikset ja korianteri keskenään. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia.

Paista sämpylät uunissa ohjeen mukaan. Lämmitä possu joko mikroaaltouunissa tai paistinpannulla.

Leikkaa sämpylät puoliksi ja nosta niiden päälle ensin possua ja sitten coleslawta.

2 kommenttia: