tiistai 9. elokuuta 2011

Rapukeitto


Rapujuhlista jäi muutakin käteen kuin iso lovi lompakossa, hirveä sotku ja krapula. Nimittäin kasa rapujen kuoria, jotka ovat loistava raaka-aine rapukeitolle.

Etsin tähän erilaisia reseptejä ja tässä jonkinlainen oma tulkintani niistä. Pääpiirteittäin rapukeitto tehdään keittämällä rapujen kuorista ja kasviksista liemi, josta saadaan keiton pohja. Tämän jälkeen liemi vaan maustetaan esimerkiksi kermalla, suolalla ja pippurilla ja tarjotaan tillin ja krutonkien kanssa.

Keitosta tulee melko ohut ja yritin suurustaa tätä, mutta jostain syystä en saanut maizenaa sekoittumaan tähän. Se vaan klimppiytyi omituisesti. En tiedä onko kyseessä joku kemiallinen reaktio vai johtuuko ihan vaan osaamattomuudestani.

No, hyvän makuista tämä oli jokatapauksessa. Olisi vaan ollut kivempaa jos tässä olisi ollut paksumpi suutuntuma. Ehkä keittämällä valmiissa liemessä pari porkkanaa tai perunaa ja sen jälkeen soseuttamalla tästä saisi paremmin paksumman.

Rapukeitto

500 g rapujen kuoria (noin 30 ravun jäänteet)
1 rkl öljyä
1 sipuli
2 porkkanaa
1 fenkoli
pala juuriselleriä
2 dl valkoviiniä
1,5 l vettä
2 dl kermaa
suolaa ja pippuria
pari tippaa tabascoa
(2 rkl suurustetta)

Lisäksi
krutonkeja
tilliä

Murskaa rapujen kuoret esimerkiksi morttelissa. Silppua kasvikset.

Kuumenna öljy kattilassa ja paista rapujen kuoria muutama minuutti kuumalla lämmöllä. Lisää kasvikset ja kuulota kunnes ne pehmenevät.

Lisää valkoviini ja kiehauta, jotta alkoholi haihtuu. Lisää vesi ja anna liemen hautua hiljalleen poreillen tunnin ajan.

Siivilöi liemi. Lisää kerma (ja suurusta keitto). Mausta suolalla, pippurilla ja tabascolla; tarkista maku ja lisää jotain tarvittaessa.

Tarjoile krutonkien ja tillin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti