Kun pääsin jo hummerin kanssa tällaiseen Mark Zuckerbergmaiseen "tapan syömäni eläimet" -ruokavalion makuun, niin tätä on sitten hyvä jatkaa ravuilla. Varsinkin, kun perinteiset rapujuhlat ovat yksi Suomen parhaista jokakesäisistä juhlista. Herkulliset ravut ovat loistava syy kokoontua ystävien kanssa yhteen juomaan snapseja ja nyhertämään kovakuoristen rapujen kanssa.
Rapujuhlia olemme erilaisissa kaveriporukoissa järjestäneet jo muutaman vuoden ajan ja ne ovat aina olleet yhtä hauskoja. Aikaisempina vuosina olemme kuitenkin käyttäneet pakastettuja kiinalaisia rapuja budjettisyistä. Kun elävien rapujen hinta Stockmannilta tai Hakaniemen Hallista kysyttäessä on ollut neljän euron luokkaa kappale, ei vaan ole ollut järkevää hankkia niitä.
Nuo kiinalaiset pakasteravut ovat kuitenkin aina vähän epäilyttäviä, eikä WWF:kään niitä täysin approovaa, joten aina olen halunnut tehdä kotimaisista vesistä nostettuja. Nyt onneksi tänä vuonna huomasin Helsingin Sanomista mainoksen, että Käpylän K-supermarket Mustapekasta saa 100 kappaletta eläviä täplärapuja 99 euron hintaan. Tämähän oli suorastaan halpaa, joten laitoin varauksen vetämään. (Näitä saa varmasti vieläkin varattua, joten kannattaa ottaa yhteyttä jos vaan ravut kiinnostavat.)
Torstaina kävin sitten hakemassa laatikollisen noita. Verrattuna hummeriin, täpläravut olivat huomattavasti helpompia käsitellä, mutta toisaalta kun 100 saksiniekkaa mönkii äänekkäästi styroksilaatikossa ja yrittää sieltä vähän väliä karkuun, ei niitä tehnyt mieli jättää hetkeksikkään valvomatta.
Jotkut suosivat rapuja alkuruokana rapujuhlissa jolloin rapuja tarjotaan noin 8 per henki, mutta omasta mielestäni ravut ovat ehdoton pääruoka. Näin ne tietysti tulevat kalliimmaksi kun pääruuaksi niitä joutuu hankkimaan tuplasti enemmän. Noin 15-16 rapua on mielestäni sopiva määrä pääruuaksi ja tuota suuremman määrän nyhertämiseen alkaa kyllästymään. Ravuista ei silloinkaan hirveästi syötävää saa, joten on hyvä tarjota jokin ruokaisa alkuruoka. Itse tein kanttarellikeittoa.
Keitin ravut juhlia edeltävänä päivänä kolmessa noin 33 ravun erässä vaihtaen vedet joka kerta. Vettä minulla oli 5 litran kattilassa 4 litraa. Sen jälkeen laitoin ne jääkaappiin hyvin pestyihin vihanneslaatikoihin vuorokaudeksi maustumaan liemessään johon lisäsin pullollisen olutta.
Tämä rapujen keitto-ohje on melko standardoitu versio niistä, mitä Internetistä ja eri lähteistä, mm. Glorian Ruuasta ja Viinistä ja Helsingin Sanomista löysin. Tämä ohje on täpläravuille. Jokiravuille oluen voi jättää pois ja sokeria laittaa puolet tuosta määrästä.
Rapujen keitto-ohje
8 täplärapua / 1 litra vettä
40g karkeaa merisuolaa suolaa / 1 litra vettä
1 tl sokeria / 1 litra vettä
runsaasti kruunutilliä
1 pullo keskiolutta / 50 rapua
Mittaa vesi mahdollisimman suureen (5-8 litraa) kattilaan. Kun vesi kiehuu lisää sinne suola, sokeri ja nippu kruunutilliä. Anna liemen kiehua ja maustua 5-10 minuuttia.
Nosta tillinippu pois ja vaihda se uuteen. Laita ravut kiehuvaan veteen ja painele niitä reikäkauhalla veden alle. Keitä täplärapuja 9-10 minuutin ajan. Laske aika siitä hetkestä eteenpäin, kun vesi alkaa kiehua uudelleen.
Nosta kattila pois levyllä ja jäähdytä ravut mahdollisimman nopeasti keitinliemessään. Hyvä tapa jäähdyttää kattila on nostaa se tiskialtaaseen ja laskea altaaseen mahdollisimman kylmää vettä.
Nosta tilli pois ja siirrä ravut jääkaappiin maustumaan keitinliemessään esimerkiksi kattilassa tai suuressa muovirasiassa. Kaada myös joukkoon yksi pullo olutta jokaista 50 rapua kohden. Anna maustua jääkaapissa 24 tuntia.
Rapujen syömiseen en jaksa kirjoittaa tähän mitään ohjeita. Internetistä varmasti löytyy googlettamalla. Käytännössä kuitenkin saksista ja pyrstöistä löytyvät enimmät syötävät.
Rapujen kanssa sitten klassisesti tarjotaan paahtoleipää ja voita, sekä tilliä. Tietysti myös snapseja, mutta siitä myöhemmin. Itse tein näiden lisäksi Glorian Ruuan ja Viinin numerosta 8/2007 tillivoita. Tässä näiden ohje.
Tillivoi
1 pieni salottisipuli
1 rkl voita
1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl silputtua tilliä
150 g huoneenlämpöistä voita
suolaa vastarouhittua mustapippuria
1 tl raastettua piparjuurta
Kuori ja silppua salottisipuli hienoksi. Kuullota sipuli öljyssä kattilassa. Lisää valkoviini. Keitä lientä kokoon keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Ota kattila pois levyltä ja kaada kastike korkeareunaiseen kulhoon.
Lisää tilli ja soseuta kastike sauvasekoittimella. Lisää pieniksi kuutioitu voi vähän kerrallaan ja sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta lopuksi suolalla, mustapippurilla ja piparjuurella. Älä enää keitä kastiketta piparjuuren lisäämisen jälkeen, jotta mausta ei tule kitkerää.
Juomapuolella samppanja ja sauvignon blanc ovat molemmat loistavia rapujen kumppaneita, mutta vaikka ravut ovatkin arvokkaita niin mielestäni ei kannata panostaa mihinkään älyttömän kalliiseen viiniin tai samppanjaan. Ravut ovat sen verran seurallista ja keskittynyttä väserrystä vaativaa ruokaa, että on vaikea keskittyä viinien hienostuneempiin ominaisuuksiin.
Omat viinivalintani olivat alkuruuan kanssa Jacobus Riesling Trockenia ja rapujen kanssa Louis Massing Brut Réserve -samppanjaa sekä Mud House Sauvignon Blanccia, jotka kaikki olivat todella onnistuneita valintoja. Varsinkin tuo Mud House on loistava rapuviini, sillä se on sen verran suoraviivaisen mustaherukkaista, että se onnistuu havahduttamaan kaiken ravun kuorien kanssa taistelun ja äänekkään keskustelun ohessakin.
Ja tietysti myös tillillä maustettua kossua. Se pitää sitten laittaa maustumaa jo pari päivää etukäteen, eikä paria tuntia etukäteen niinkuin minä tein, jolloin tilli ei oikeastaan maistunut koskenkorvan kanssa yhtään. "Hyvää" se oli silti.
Sen jälkeen vaan...
Helan går,
sjung hopp faderallan lallan lej
Helan går,
sjung hopp faderallan lej
Och den som inte helan tar
Han ej heller halvan får
Helan går
(ja lasi tyhjäksi tässä vaiheessa)
Sjung hopp faderallan lej
HEJ!
Snapsitaidekuva ftw!
VastaaPoista