lauantai 20. elokuuta 2011

Valkoinen gazpacho


Tästä ruuasta meinasi aluksi tulla pienoinen murheenkryyni.

En ole kerennyt kahteen viikkoon oikeastaan tekemään mitään ruokaa, ja tämäkin viikonloppu on lauantain (Notkea Rotta kontufestareilla) ja sunnuntain (Ravintolapäivä) osalta täyteen tupattu, niin perjantai-ilta oli ainoa hetki kun kerkesi kokkailla. Jos ei pääse tekemään riittävän usein ruokaa alkaa yleensä ahdistamaan, että kaikki kauden herkut menevät sivu suun.

Koska päivällä oli kerennyt jo syömään lounaaksi pihvin oluen kera, niin en mitään hirvittävän raskasta settiä halunnut tehdä. Näin sitten keksin Pioneer Womanilta tämän ohjeen valkoisesta gazpachosta, jonka voisin tehdä ihan vain sellaisenaan ilman rapusalaattia ja tarjota kahvikupista pienenä alkuruokana.

Heitin ainekset tehosekoittimeen ja myllytin tasaiseksi. Katsoin, että melko paksua kamaa mutta se ei ollut tässä pahinta. Pahinta tässä oli maku, joka toi mieleen nyt über trendikkäät terveyssmoothiet (ei sellaiset hyvät, joihin tulee mustikoita, jugurttia ja inkivääriä, vaan ne pahat joihin tulee salaattia, vettä ja omena kuorineen). Kyllähän sellaisen pystyy aamulla ennen töitä kiskaisemaan, kun makuaisti ei ole vielä täysin herännyt ja tietää loppupäivän kuitenkin olevan samanlaista tervan juontia. Mutta ajatus viikonlopun alkuun moisesta, on kuin ajatus akustisesta Amon Amarthista, kaamea.

Onneksi hätä keinot keksii. Miten terveyssmoothiesta saa hyvän? Epäterveyttämällä sitä. Lisäsin gazpachoon alkuperäisestä ohjeesta poiketen hiukan sokeria, rypsiöljyä (koska lisempi oliiviöljy olisi tehnyt tuosta kitkerää) ja paljon suolaa. Mietin myös, että olisin laittanut kuohukermaa, mutta se olisi vähän taistellut gazpachomaisuutta vastaan. Ja kas näin, rumasta ankanpoikasesta kasvoi kaunis joutsen! Koristelin vielä cayennepippurilla ja parilla oreganon lehdellä ja näin minulla oli juuri sitä mitä halusin. Kevyt, mutta silti hyvän makuinen alkuruoka.

Ihmettelen kyllä, miten Pioneer Woman voi suositella tällaista terveyspommia, mutta ohjehan ei ollut hänen omansa vaan David Leiten The New Portuguese Table -kirjasta. Pioneer Womanin omassa ohjeessa olisi todennäköisesti ollut purkillinen majoneesia ja loraus Jack Danielssia, jotta jaksaa painia lehmien kanssa.

Valkoinen gazpacho

1,5 dl vaaleaa maalaisleipää kuutioina
1,5 dl kokonaisia kuorittuja manteleita
1 pieni fenkoli silputtuna, varret ja kova sisus poistettuna
1 keskikokoinen sipuli silputtuna (noin 1 dl)
1 avomaan kurkku tai 1/2 kurkku kuutioituna
4 oregaanon varren lehdet
0,5 dl + 2 rkl extraneitsytoliiviöljyä
3,5 dl vettä
4 rkl rypsiöljyä
3 rkl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä

Koristeluun
cayennepippuria
pieniä oreganon lehtiä

Liota leipäkuutioita kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Purista käsin kuivaksi.

Laita mantelit tehosekoittimeen ja aja sykäyksittäin hienoksi jauheeksi. Lisää tehosekoittimeen silputut fenkolit, sipulit, kurkut sekä oregano ja 3,5 dl vettä ja aja tehosekoittimessa tasaiseksi mössöksi. Lisää leipä, öljyt, sokeri ja viinietikka ja jatka tehosekoittimella ajamista, kunnes seos on mahdollisimman tasaista. Mausta suolalla ja pippurilla.

Säilytä jääkaapissa kannellisessa astiassa tai kelmulla peitettynä kolme tuntia. Ennen tarjoamista aja seos uudestaan kuohkeaksi tehosekoittimessa ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Kaada seos kahvikuppeihin ja koristele cayennepippurilla ja pienillä oreganon lehdillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti