sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Ankanrintaa, palsternakkaparmesaanikohokasta ja karamellisoituja hedelmiä

Jatketaan kohokaslinjalla, tällä kertaa suolaisena versiona lihan lisukkeena.

Karamellisoitujen hedelmien ohje on Delicardin lahjan mukana tulleessa reseptivihkossa. Parmesaanipalsternakkakohokkaan ohje on taas Glorian Ruuan ja Viinin numerosta 6/2007.

Ankanrintaa, palsternakkaparmesaanikohokasta ja karamellisoidut hedelmät


2 ankanrintaa, noin 700-800g
suolaa
pippuria

Lisäksi
parmesaaniperunakohokasta
karamellisoituja hedelmiä

Leikkaa ankanrintojen nahkaan vinottain ruutuja. Paista ankanrintoja nahkapuoli alaspäin keskilämmöllä ilman rasvaa noin 20 minuuttia kunnes nahka on paistunut rapeaksi. Voit kaataa välillä liian rasva pois. Käännä ankanrinnat ja paista toista puolta noin 2-3 minuuttia. Liha saa jäädä punaiseksi sisältä. Jos haluat varmistua lihan oikeasta kypsyydestä käytä lihalämpömittaria apuna. Lämpötilan pitäisi olla suunnilleen 58 astetta. Mausta suolalla ja pippurilla, anna vetäytyä peitettynä muutama minuutti.
Palsternakkaparmesaanikohokas
200g palsternakkaa
200g perunoita
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
1 1/2 dl kuohukermaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 kananmunankeltuaista
2 kananmunanvalkuaista

Kuori ja lohko palsternakka ja perunat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vesitilkassa. Valuta keitinvesi pois ja soseuta juureskuutiot. Sekoita juustoraaste, kerma ja mausteet sekä keltuaiset soseen joukkoon.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti nostellen juuresseokseen. Lusikoi seos neljään parin desilitran vetoiseen annosvuokaan tai yhteen noin litran vetoiseen uunivuokaan.

Kypsennä pikkuvuokia 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia ja isoa vuokaa 30 minuuttia.
Karamellisoidut hedelmät
2 tuoretta viikunaa
4 rkl sokeria
2 omenaa kuorittuina
2 rkl voita
3 rkl vettä
ripaus sormisuolaa
ripaus jauhettua inkivääriä

Halkaise viiikunat, sulata ja ruskista 3 rkl sokeria varovasti kuumalla pannulla ja paista viikunoiden halkaisupintaa hetki sokeriliemessä.

Poista omenoista siemenkota ja leikkaa ne lohkoiksi. Sulata ja ruskista loput 2 rkl sokeria varovasti kuumalla pannulla. Panet omenalohkot pannulle sokeriliemeen pehmenemään. Lisää joukkoon voi ja vesi.

Mausta omenat ja viikunat ripauksella suolaa ja inkivääriä.
Mielestäni erittäin onnistunut konaisuus. Lisukkeet tukivat ankanrintojen makua loistavasti. Kohokasta voisi varmaan käyttää myös jonkin muun lihan kanssa, esimerkiksi lampaan. Voisi tosin toimia paremmin isompaan vuokaan tehtynä, nyt tuosta pikku kulhosta kauhominen haarukalla oli välillä hiukan rasittavaa. Hyviä lisukereseptejä kaipaisi kuitenkin enemmänkin, ettei aina jumahda samoihin perusjuttuihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti