keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Passiohedelmäkohokas, eli Soufflé

Puuhku, jaksoinpa viimein kirjottaa. Suht paljon oon kerennyt ruokaakin tehdä, mutta niistä kirjoittaminen on ollut vaikeaa. No, tässä nyt vihdoin uutta: Passionhedelmäkohokas. Tämä on myös ensimmäinen jälkiruokapostauskseni.

Ohje on suomennettu ja hiukan modattu Michel Rouxin Finest Desserts kirjasta.

Passiohedelmäkohokas20 g huoneenlämpöistä voita
9 g sokeria, plus 20g astioihin
10 passiohedelmää
6 kananmunan valkuaista
42 g sokeria

Lisäksi
Leipurin kermaa
4 Kohokasvuokaa

Tee ensiksi leipurin kerma. Tämän voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen sillä se säilyy noin päivän jääkaapissa.

Lämmitä uuni 200 C asteeseen. Voitele kohokasvuoat pullasudilla. Kaada 30 g sokeria ensimmäiseen astiaan ja pyöritä päällystääksesi sisukset kokonaan sokerilla. Kaada jäljelle jäänyt sokeri seuraavaan astiaan ja toista operaatio. Jos sokeri loppuu kesken lisää sitä hiukan.

Lämmitä leipurinkerma varovasti mikrossa tai kasarissa kunnes se on haaleaa. Puolita 8 passiohedelmää ja raaputa sisukset tehosekoittimeen. Säästä 2 passiohedelmää koristeluun. Aja passiohedelmän siemeniä hetken aikaa tehosekoittimessa, kunnes siemenet ovat hiukan rikkoontuneet. Siivilöi mehu irti siemenistä, ja kaada mehu leipurin kerman joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Vatkaa kananmunan valkuaiset kunnes ne vaahtoutuvat hiukan. Lisää sokeri ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Vispilän avulla sekoita ensiksi kolmasosa valkuaisvaahdosta leipurinkerman joukkoon, ja sen jälkeen kääntele varovasti loput valkuaisvaahdosta joukkoon.

Jaa kohokasmassa neljään kohokasvuokaan. Tasoita kohokasvuoan pinta täysin tasaiseksi, ja veitsen kärkeä apuna käyttäen leikkaa kohokasmassa irti vuoan reunasta. Laita annokset uuniin ja pidä niitä siellä kunnes kohokkaat ovat kohonneet ja pinta hiukan tummunut. Noin 7-10 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua kypsymisen aikana.

Kun passiohedelmät ovat valmiit, kaavi jäljelle jääneistä passiohedelmistä siemenet kohokkaiden pinnalle koristeeksi. Tarjoile välittömästi.
Leipurin kerma
2 kananmunan keltuaista
15 g jauhoja
1 1/3 dl maitoa
1/2 halkaistu vaniljatanko
hiukan voita

Vatkaa keltuaiset kolmasosan sokerin kanssa tasaiseksi hiukan kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot joukkoon.

Kiehauta kasarissa maito, loput sokerista ja halkaistu vaniljatanko. Heti kun maito alkaa kiehua, kaada kolmasosa maidosta kananmunaseoksen joukkoon jatkuvasti vatkaten. Kaada kananmunaseos lopun maidon joukkoon kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä kunnes seos alkaa kiehua, ja anna kuplia 2 minuutin ajan.

Siirrä seos kulhoon ja ripottele pinnalle hiukan voihiutaleita, estääksesi kuoren muodostumisen. Säilytä jääkaapissa.

Tämä oli minun ensimmäinen sekä kokkaamani, että syömäni kohokas. Vaikkei mitään aiempaa vertauskohdetta olekkaan, tuli tästä mielestäni varsin onnistunut. Pitää ehdottomasti kokeilla myös muita kohokasreseptejä. Suklaakohokas yhdistettynä vadelmasorbettiin olisi varmasti todella herkullinen, tai toisinpäin vadelmakohokas ja suklaajäätelöä. Hmm, tai salmiakkikohokas...

Muistakaa kuitenkin kohokasta tehdessä tärkein sääntö: "You can wait for a soufflé, but a soufflé will not wait for you." Eli välittömästi tarjolle kun uunista saa ulos.

1 kommentti:

  1. Omnomnom, kunpa täälläkin opiskelija-asuntojen uunit kävisivät kohokkaiden tekoon. Hyviltä näyttää!

    VastaaPoista