torstai 16. syyskuuta 2010

Mission Burrito 1.0


Blogasin jo aikaisemmin aamiaisburriton, mutta varsinainen burritojen kuningas, Mission Burrito, löytyi myös samalta kahden vuoden takaiselta Kalifornian reissulta. Nimi Mission Burrito, tai Wikipediassa San Francisco burrito, tulee San Franciscon kaupunginosasta nimeltään Mission, jossa asuu suuri määrä siirtolaisia Meksikosta ja tämä taas näkyy alueen ruokakulttuurissa. Wikipediassa on melko hyvä artikkeli Mission Burritosta, siellä tätä kuvataan näin:

"This type of burrito was born in the city's Mission District, and it is often called a Mission or Mission-style burrito as a result. Taquerias in the Mission, contrary to their taco-derived name, specialize in large, aluminum-foil wrapped burritos. The aluminum foil holds a large flour tortilla which is wrapped and folded around a variety of ingredients. The San Francisco burrito is distinguished partly by the amount of rice and other side dishes included in the package and partly by sheer size."

Kotikonstein autenttista muistuttavan burriton toistaminen on äärimmäisen vaikeata. Varsinkin kun otetaan huomioon, että itse söin viimeksi tämän burriton yli kaksi vuotta sitten. Pitäisi varmaan tehdä Serious Eatsin tapaista reverse-engineerausta, ja tilata yksi kappale burritoja typpijäädytettynä tänne. Kuitenkin viimeisen kahden vuoden ajan olen kokeillut erilaisia tapoja jäljitellä näitä burritoja ja tulokset paranevat kerta kerralta. Keskeisessä osassa näissä on liha ja sen saaminen oikeanlaiseksi, olen kokeillut erilaisia marinadeja, grillaamista, uunissa paistamissa ja pannulla paistamista. Tässä tulokset viimeisesta iteraatiosta jonka julkaisun kunniaksi nimesin versioksi 1.0. Ohje on kahdelle 2 burritoa, suuremmalle määrälle toistaminen yhdessä erässä voi olla vaikeaa.

Mission Burrito 1.0

400 g naudan paistia
100 g cheddar juustoa
4 suurta tortillalettua
1/2 dl korianteria silputtuna
1 rkl jalapenokastiketta
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl liquid smokea
1/2 rkl voita
1/2 rkl öljyä

Lisäksi
Salsa Mexicanaa (linkki)
Papudippiä

Sekoita hienoksi silputtu korianteri, jalapenokastike, suola, mustapippuri ja liquid smoke keskenään karkeaksi tahnaksi. Leikkaa paisti suikaleiksi ja sekoita kunnes tahna on levittynyt tasaisesti suikaleisiin. Anna maustua ja tee tällä välin salsa mexicana, papudippi ja raasta juusto.

Laita voi ja öljy kuumenemaan pannulle. Kun seos on riittävän kuumaa kaada paistit pannulle ja ruskista kypsiksi täydellä lämmöllä. Paistista irtoaa usein suuri määrä lihasnestettä, kovan lämmön pitäminen on tärkeää, jotta neste haihtuu nopeasti ja liha ei pääse keittymään nesteessä. Valurautapannu on melko oleellinen onnistumisen kannalta.

Lämmitä tortillaletut mikrossa ohjeen mukaan. Laita letut, liha, papudippi, salsa mexicana ja juusto tarjolle, tai kokoa näistä valmiit burritot.
Papudippi
3 dl liotettuja mustia papuja (kts vinkki)
n. 4 rkl voita
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa
pippuria

Pilko tai murskaa valkosipuli hienoksi. Sulata 2 rkl voita kattilassa ja kuulota valkosipulia hetken ajan. Lisää pavut ja paista niitä keskilämmöllä kunnes ne alkavat hiukan hajoilla. Jos seos kuivuu liikaa, lisää voita 1 rkl kerrallaan. Voit myös lisätä hiukan vettä. Kun pavut alkavat hajoilla, voit painella niitä enemmän muusiksi puisella lusikalla. Papudippi on valmista kun pavut ovat hajonneet karkeaksi dipiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota liedeltä lämpö pois ja jätä dippi odottamaan kattilaan kannen alle muita osia. Halutessasi voit lisätä hiukan voita dippiin hiukan ennen tarjoamista.

Vinkki: Jos käytät liottamattomia mustia papuja. Laita ne likoamaan vuorokautta ennen, ja keitä tunnin ajan ennen käyttöä. Voit myös käyttää valmiiksi liotettuja, kuten GoGreen.

Jatkokehitettävää löytyy vielä. Aiemmin olin tosiaan marinoinut lihan, mutta koska se vaatii enemmän aikaa niin kokeilin tällä kertaa vaan lihan voimakasta maustamista ja tulokset olivat hyviä. Korianterin määrää voisi lisätä, ja jalapenokastikkeen sijaan voisi käyttää jotain öljyn, limettimehun, chilin ja valkosipulin seosta.

Lisäksi lähemmäs autenttista pääsisi, jos tekisi karkean salsan sijaan jotain voimakkaampaa tasaiseksi ajettua salsakastiketta. Olen pari kertaa yrittänyt tämäntapaisen salsan tekemistä, mutta tulokset eivät ole ollet niin hyviä. New York Timesin sivuilla oli pari mielenkiintoista salsareseptiä. Jotain noiden johdannaista voisi kokeilla seuraavalla kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti