keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Wieninleike

Vaikka tämän klassikkoruuan nimi onkin Wieninleike, on se silti oikeastaan pohjoismaalainen versio alkuperäisestä Wiener Schnitzelistä. Alkuperäisen schnitzelin kanssa ei tarjota koskaan kapriksia ja anjovista (myös ainoastaan pohjoismaissa anjovis tarkoittaa etikkaliemeen säilöttyä kilohaili). Sitruuna tosin saattaa joskus olla mukana Itävallassakin lohkoina. Mielestäni kuitenkin juuri sitruunan, kapristen ja anjovisten yhdistelmä tekee tästä leikkeestä herkullisen.

Toinen ero alkuperäiseen on, että Itävallassa schnitzelit ovat aina naudan, tai oikeastaan vasikan lihaa. Yleensä paistia tai ulkofilettä. Itse taas olen ainakin tässä reseptissä tykästynyt possun ulkofileeseen. Sen koostumus ja maku jotenkin sopivat yhteen leivityksen, sitruunan ja anjoviksen kanssa. Tämän kanssa lisukkeeksi on hyvä tarjota vielä suolakurkkuja ja perunamuusia.

Wieninleike


4 possun ulkofilepihviä nuijittuna ohuiksi leikkeiksi
1/2 dl jauhoja
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
1 sitruuna
8 anjovisfilettä
4 tl kapriksia
4 rkl öljyä
4 rkl voita

Lisäksi
Perunamuusia
2 suolakurkkua

Nuiji fileepihvit ohuiksi leikkeiksi, tai pyydä lihakauppiastasi nuijimaan ne puolestasi. Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen.

Tee koristeet. Leikkaa sitruuna neljäksi viipaleeksi. Lisää jokaisen päälle 2 anjovisfilettä ja 1 tl kapriksia. Jätä odottamaan leikkeiden valmistumista.

Sekoita keskenään jauhot, mustapippuri ja suola ja levitä ne lautasella. Levitä toiselle lautaselle kananmuna ja riko rakenne haarukalla. Levitä korppujauhot kolmannelle lautaselle. Leivitä leikkeet: pyöritä ne ensin jauho-suola-pippuriseoksessa, sen kasta kananmunaan ja viimeisenä pyöritä korppujauhoissa. Anna kuivahtaa hetken.

Kuumenna 1 rkl öljyä ja 1 rkl voita paistinpannussa ja paista leikkeet yksi kerrallaan noin pari minuuuttia per puoli. Leivityksen pitäisi paistua kauniin kullan ruskeaksi, mutta varo ettei leivitys kuitenkaa pala. Kun leike on valmis ota se hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ylimääräiset rasvat pois molemmin puolin. Siirrä leike sen jälkeen uuniin pysymään lämpimänä. Lisää pannuun uudestaan 1 rkl öljyä ja voita, ja paista loput leikkeet samalla tavoin. Voit myös käyttää kahta paistinpannua kerralla.

Laita koristeet leikkeiden päälle. Tarjoa suolakurkkujen ja perunamuusin kanssa.
Perunamuusi
800 grammaa jauhoisia perunoita, esim rosamunda
150 grammaa voita
3/4 dl kuohukermaa
1 tl suolaa

Kuori perunat ja pilko hiukan pienemmiksi, niin ne keittyvät nopeammin. Keitä perunat kypsiksi. Kaada vedet pois kattilasta ja survo perunat muusiksi. Lisää voita muutamassa erässä sekoittaen samalla. Lisää lopuksi kerma ja suola ja sekoita hienoksi. Jos haluat, voit myös maustaa perunamuusin esimerkiksi persiljasilpulla.

Perunamuusin herkullisuuden ja sydäntähellivän terveellisyyden takaa, kun siihen maidon sijaan käyttää voita ja kermaa. Muusin ohje on vähän modifioituna otettu Marco Pierre Whiten kirjasta White Heat. Marco Pierre White on kokki, joka oli aktiivinen 80- ja 90-luvun taitteissa, ja on oma ehdoton suosikkini kokeista. Voisin tehdä jossain vaiheessa oman postauksen kaverista ja tuosta kirjasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti