perjantai 24. syyskuuta 2010

TT vol. 3 (Nögne Ö:n horisontit)


Pikkulintuun tuli viimeviikon torstaina Norjalaispanimo Nögne Ö:n (tai siis Nøgne Ø:n) uusimmat Horizon sarjan oluet: Dark Horizon 3rd edition, Sweet Horizon ja Alkossakin hetken aikaa ollut Red Horizon. Pitihän näitä mennä sitten maistelemaan, varsinkin kun tuo Dark Horizon taisi olla maailman ensi-illassa.

Dark Horizon 3rd Edition

Dark Horizonit, eli DH:t ovat Nögne Ö:n kahvilla ja lisätyllä sokerilla täydennettyjä vahvoja Imperial Stoutteja. Kaksi edeltävää versiota tästä on jo ollut sekä Alkon erikoisvalikoimassa kuten myös Pikkulinnussa ja molemmat ovat olleet todella hyviä oluita. Nyt maistellun kolmannen edition tuoksu oli todella mielenkiintoinen, hapan ja appelsiininen. Jotain todella aromikasta humalointia on selkeästi käytetty. Maultaan olut oli todella hunajaisen makea sekä hiukan mangoinen, ja jännittävä humalointi toistui maussa. Alkoholi, jota tässä on 15,5%, maistui myös hiukan muttei niin lämmittävästi kuin edeltävissä versioissa. Pitkä ja makea jälkimaku. Tätä olutta voisi parhaiten kuvata sanalla jännä. Ei varmasti kaikkien mieleen, mutta mielestäni hyvä irtiotto Dark Horizonin ensimmäisestä ja toisesta versiosta. Tämä olut on huhujen mukaan tulossa myös Alkoon. Itse ainakin hommaan muutaman pullon, sillä tämä varmasti paranee iän myötä.

Sweet Horizon

Kuten DH, oli tämä olut myös Imperial Stout, mutta lähestymistapa on täysin erilainen. Pulloa säilyttävän tölkin kyljessä tätä mainostettiin jälkiruokaolueksi ja itse voisin allekirjoittaa tämän. Tuoksussa oli todella runsaasti maitosuklaata ja hienoista paahdetta. Humalointi myös tuoksui taustalla, mutta aika miedosti. Maku oli myös makea ja kevyen paahteinen, kinuskinen. Jälkimaku oli todella pitkä ja makea. Tämä sopisi loistavasti esimerkiksi mutakakun ja vaniljajäätelön kanssa. Upea olut, joka toisin kuin Dark Horizon 3 on nyt jo varsin hyvää. Toivottavasti myös tämä tulee Alkoon.

Red Horizon

Tämän maistelin jo aikaisemmin kotona, mutta kun tämä oli myös Pikkulinnussa tarjolla ja sopii sarjaan niin huomiot on tässä. Siinä missä kaksi edeltävää oli pikimustia Imperial Stoutteja, oli tämä olut vaalea. Red Horizon on tuoksultaan makea, hiukan vaniljainen ja kevyesti humaloitu joka tuo hedelmäisyyttä tuoksuun. Suutuntuma on paksuhko ja yllättävän hiilihappoinen näin vahvaksi olueksi. Maultaan Red Horizon oli selkeän makea, vaniljaa ja toffeeta, myös lakritsia. Ensipuraisulla alkoholi hyökkää lämpimänä, mutta haihtuu nopeasti. Humalointi maistuu myös, mutta onhan tässä 75 IBUa. Jälkimaku on pitkä ja makea jossa hiukan kitkerää paahteisuutta. Kaverini kuvaili tätä double IPAksi, joka on seissyt hiukan liian pitkään, mutta hyvällä tavalla. Melko osuva kuvaus, tosin monien jenkki double IPAn maltaisuus puuttuu. Tämä olut ehti tulla jo myyntiin Alkon erikoisvalikoimaan, ja myi loppuun puolessatoista päivässä. Ostin Red Horizonia 3 pulloa talteen joista yhden join kotona. Pikkulinnusta tätä saa tietääkseni vielä.

3 kommenttia:

  1. vävypoika kuulostaa aivan asiantuntijalta arvioissaan

    VastaaPoista
  2. Se johtuu suuresta asiantuntemuksestani :)

    VastaaPoista
  3. Ihan riittävän asiantuntevan oloista tekstiä omaan makuuni, etenkin kuin havainnot tuntuivat täsmäävän riittävän hyvin omieni kanssa!

    VastaaPoista