maanantai 27. syyskuuta 2010

Ravintola-arvio: Ravintola Brasa


Kävin vaimoni kanssa Porvoossa Haikon kartanossa viikonloppuna käyttämässä aiemmin lahjaksi saamamme lahjakortin. Kartano oli hieno paikka, jossa oli varsin rentouttavaa viettää yksi yö, mutta Haikon ravintola ei minua erityisesti innostanut. Vaikutti melko tylsältä, hiukan ylihintaseilta ja hotellien ravintolat muutenkin tuppaavat olemaan melko keskinkertaisia. Onneksi hiukan Porvoon ulkopuolella Kullon golfkeskuksen yhteydestä löytyi vaihtoehto, eli Ravintola Brasa. Brasa on avattu keväällä 2009 ja luin tästä ravintolasta Kauppalehden Optiosta, jossa oli arvioituna Porvoon ravintoloita. Näistä Brasa keräsi kaikkein suurimmat kehut.

Koska Brasa sijaitsee melko korvessa, voi pöytävarauksen yhteydessä myös mahdollisesti varata ravintolaan kuljetuksen. Koska itse en älynnyt kysellä tätä riittävän ajoissa meni kulkeminen tänne takseiluksi. Taksikuskikaan ei ollut kuullut ravintolasta, mutta tiesi golfkeskuksen suurinpiirtein. Perille päästyämme piti vielä hiukan kysellä, että onko se rafla tosiaan täällä. Rakennus ei ollut kovin ravintolan näköinen ja pihalla oli mm. golf kärryjä joita en ole koskaan nähnyt muissa kuin Amerikkalaisissa elokuvissa.

Sisälle päästyäni olin hiukan pettynyt ravintolan mitäänsanomattomaan ja hiukan halvan oloiseen sisustukseen. Vihreä kokolattiamatto ja seinillä mm. jotain golf-kerhon kunniaplakaatteja. Myös tarjoilijoiden asut olivat hiukan erihenkiset mitä yleensä huippuravintoloissa on. Parasta sisustuksessa oli suuri takka, jonka edessä meidän pöytä oli. Se toi mukavasti tunnelmaa ja lämpöä. Myös tuolit olivat hienot: samat Luomosta ja meidän kotoa tutut BoConceptin Zarrat olivat myös Brasan valinta. Taas oli tuttu tunne perseen alla.

Brasassa on myös Luomon tapaan tarjolla kolmen (42 e), viiden (56 e) ja seitsemän (69 e) ruokalajin menut. Meille oli suositeltu viiden ruokalajin versiota, joten päädyimme tähän ja sen päälle otimme viinipaketin (50 e). Sisustuksesta johtuen jännitti, että onko ruoka oikeasti sen tasoista mitä olin etukäteen odottanut vai onko tiedossa golffaajille suunnattua keskinkertaista ruokaa. Epäilykseni kuitenkin katosivat täysin siinä vaiheessa kun ensimmäinen keittiön tervehdys tuotiin eteeni. Suolakurkkua, smetanaa ja hunajaa mutta valmistettuna täysin omanlaisesti. Hunaja oli pieninä murusina, smetana vaahtona ja suolakurkku juuri ja juuri kasassa pysyvänä pallona, jonka sisällä suolakurkku oli nestemäisenä. Kaksi seuraavaa keittiön tervehdystä vaan vahvistivat tunnetta, että tulossa on upeaa ruokaa.

Kaiken kaikkiaan syötäväksi meille tuli alkukeksit, kolme erilaista pientä kokin tervehdystä, kolme alkuruokaa, välisorbetti, pääruoka, jälkiruokien alkupala, jälkiruoka ja petit fourit kahvin/teen kanssa. Mieleenpainuvin ruoka oli ensimmäinen alkuruoka, muistaakseni nimeltään porkkanamaa, jossa oli porkkanaa mm. terriininä ja sorbettina mullan, eli mustien anismurujen päällä. Välisorbetti ennen pääruokaa oli myös mielenkiintoinen. Hölskytyskurkkuja, eli kurkkusorbettia tilligraniten kanssa. Pääruuaksi oli samoin kuin Luomossa vasikan poskea, mutta siinä missä Luomon annos oli pitkään haudutettu ja haarukalla riivittävän pehmeä oli Brasan poski taas glaseerattu ja todella maukas. Todella herkullinen, vaikka mielestäni Luomon versio vetää juuri ja juuri pidemmän korren.

Brasan annoksissa huomasi selkeästi, että inspiraatiota oli haettu suomalaisista perinneruuista ja mauista (muita annoksia oli mm. "kesäkeitto" ja papukaija-pastillijäätelö), mutta modernien menetelmien läpi. Ruuista huomasi jopa jonkinverran flirttailua molekyyligastronomian kanssa. Joissain ruuissa lisukkeet olivat hiukan liian vahvan makuisia verrattuna pääraaka-aineeseen, muttei mitenkään häiritsevästi ja kaiken kaikkiaan todella upeaa ruokaa. Miinusta täytyy antaa hiukan viinivalinnoista, jotka eivät osuneet kaikkien annosten kohdalla täysin nappiin. Lisäksi suolaisten annosten välissä tarjottiin leipää, jotka olivat kaikki erimakuisia pieniä vaaleita pyöryköitä. Suurena leivän ystävänä olisin toivonut erilaisia leipiä hiukan suurempina paloina.

Kaikenkaikkiaan Brasa oli todella hyvä kokemus. Ruoka ja palvelu olivat ehdottomasti samalla tasolla, ellei osittain jopa parempaia, kuin Helsingin tähdillä noteerattujen paikkojen kanssa. Pidin erityisesti siitä, ettei palvelu ollut niin persoonatonta kuin mitä se esimerkiksi Luomossa ja Chez Dominiquessa oli. Sisustus, viinivalinnat ja leivät kaipaisivat vielä pientä panostusta, mutta näistä ja syrjäisestä sijainnistaan huolimatta, voin suositella Brasassa käymistä varauksetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti