torstai 16. kesäkuuta 2011

Wyndham Estate Bin 555 Shiraz 2008

Hankin tämmän viinin alunperin pääsiäisviiniksi lampaan pariksi, kun poron lisäksi austraalialaiset shirazit ovat yleensä parhaimmillaan lampaan kanssa. Kuitenkin pääsiäisenä tämä jäi juomatta, joten päätin korkata tämän grillatun entrecoten kanssa nyt kesällä.

Kuva täältä.
Wyndham Estate sijaitsee Hunter Valleyssa Sydneyn lähellä New South Walesissa ja sen on perustanut George Wyndham, joka istutti Austraalian ensimmäisen kaupallisen shiraz tarhan vuonna 1830. Hirvittävästi lisää tietoa tästä tilasta en löytänyt, sillä lähes kaikki Wyndhamin nettisivuilla oli "intense". Intense wine, intense reputation, intense sensation... Joopa joo, intense fucking bullshit.

Onneksi katson aina näiden viinitilojen nettisivut jälkikäteen, niin niiden kauheus ei pääse vaikuttamaan makuaistimuksiin. Pitäisi varmaan perustaa firma, joka erikoistuu www-sivujen tekemiseen viinitiloille. Kaameat nettisivut tuntuvat olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Pienellä etsimisellä löysin kuitenkin vuoden 2007 vuosikerran tiedot, jotka varmaan pätevät myös näiltä osin tähän 2008 vuosikertaan.

Wyndham Estate Bin 555 Shiraz on käytetty terästankeissa 10-12 päivää jonka jälkeen niitä on kypsytetty 12 kuukautta ameriikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä. Ulkonäöltään viini oli tasaisen tumman punainen. Tuoksu oli notkean tanniininen ja marjaisa, jossa erityisesti boysenmarja ja kevyt kirsikkaisuus nousi esiin. Lisäksi aistin taustalta paistettua karamellisoitunutta lihaa, jota oikeastaan aistin nykyään todella monesta täyteläisestä punaviinistä. Onko tälle tuoksulle joku virallinen termi? Maku oli notkea, marjaisa ja hedelmäinen, jossa oli pippuria ja muita mausteita, sekä hiukan vaniljaa. Jälkimaku oli pitkähkö ja mausteinen.

Ihan hyvä shiraz tämä oli. Melko klassinen, eikä tämä herättänyt suuria tunteita puoleen aikä toiseen. Toimi todella hyvin grillatun entrecoten kanssa, mutta jälkikäteen ilman ruokaa oli ehkä hiukan kireä. En varmaan ostaisi tätä uudestaan, sillä samaan hintaan saa paljon parempiakin aussi shirazeja, mutta jos joku tätä sattuisi tarjoamaan niin mielelläni joisin.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/446827

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti