perjantai 17. kesäkuuta 2011

Yakitori


Vuosi Japanin reissun jälkeen on kiva palata vähän samoihin tunnelmiin tekemällä yhtä omista suosikeistani japanilaisessa keittiössä, yakitoria. Yakitori tarkoittaa käytännössä vartaassa grillattua kanaa, josta nimikin tulee. Yaki, hiillos ja tori, kana.

Ihan mitä tahansa grillattua kanaa ei kuitenkaan tohdi yakitoriksi kutsua, sillä yakitoriin kuuluu olennaisesti länsimaisille vähän tuntemattomien kananosien käyttö, kuten sydämien, pyrstön, maksan ja kivipiiran. Lisäksi myös kasviksia käytetään usein. Toinen mikä on ominaista yakitorille, on hiukan makea soijapohjainen grillauskastike, joka antaa yakitorille sen ominaisen herkullisen maun.

Klassisesti yakitorin kastike tehdään soijan, saken ja mirinin sekoituksesta. Kuitenkaan itse en ollut ihan näin brutaalin yksinkertaiseen kastikkeeseen tyytyväinen ja yritin etsiä keinoja miten siihen saisi lisää vivahteita. Tähän tuli avuksi serious eatsin yakitori resepti, jossa kastikkeeseen tuotiin lisää syvyyttä paistamalla ensin kananluita uunissa ja deglaseeraamalla nämä sakella.

Tämä toimikin loistavasti. Ostin sydämien ja maksan lisäksi kanan siipiä Hakaniemen Hallista ja erottelin siivistä lihat karkeasti irti, jauhoin ne ja tein jauhelihasta kebakot myös grillattavaksi. Maultaan ne olivat herkullisia, mutta lihapullat olisivat ehkä olleet yakitorimaisemmat. Luita sitten paahdoin uunissa kunnes ne alkoivat mustua, deglaseerasin sakella ja lisäsin loput ainesosat ja keitin kokoon kunnes kastike oli sopivan paksua.

Kanan lisäksi grillasin vielä herkkusieniä, paprikaa ja pieniä purjon varsia ja lopputulos oli aivan upea. Vähintään saman veroista kuin Japanissa syömäni yakitori. Kyytipojaksi sopii japanilainen olut, tai omassa tapauksessa maailman (tai no, ratebeer.comin) parasta lageria: Mikkellerin Burger & Bun L.A. Lageria.

Ohje on kahdelle, mutta sen voi varmaan myös tuplata jos grillissä riittää tilaa.

Yakitori (kahdelle)

12 kanan sydäntä
10 kanan maksaa
5 kanan siipeä
2 pientä purjoa
1 punainen paprikaa
12 herkkusientä
suolaa ja pippuria

Lisäksi
Grillivartaita

Leikkaa siivistä lihat karkeasti erilleen luista. Kovin pikkutarkka ei kannata olla. Säästä luut kastiketta varten ja tee se ensiksi valmiiksi.

Laita maksa ja sydämet erillisiin pieniin kuppeihin. Laita 1 rkl kastiketta molempien päälle ja anna marinoitua puolen tunnin ajan. Liota grillivartaita vedessä, jotta ne eivät syty grillatessa palamaan.

Jauha siivistä ylijäänyt liha jauhelihaksi joko monitoimikoneessa tai lihamyllyssä. Mausta runsaahkolla suolalla ja pippurilla. Muotoile jauhelihasta palloja.

Leikkaa kasvikset pieniksi paloiksi. Lävistä lihapullat, sydämet, maksat, kasvikset ja herkkusienet vartaisiin.

Valele vartaat yakitorikastikkeella kauttaaltaan. Grillaa ensin kasvikset ja lihapullat, sillä niissä menee kauemmin. Valele niitä grillauksen aikana pariin kertaan.

Ota kasvikset ja lihapullat sivuun. Valele loput vartaat yakitorikastikkeella ja grillaa sydän-, maksa- ja herkkusienivartaat lopuksi. Valele niitä pariin kertaan grillauksen aikana kastikkeella.

Asettele vartaat lautaselle ja valele niille vielä yakitori kastiketta. Tarjoile.

Yakitorikastike
kanan luita ja rustoja (esimerkiksi siivistä)
1,5 dl soijaa
1,5 dl miriniä
1,5 dl sakea
2 rkl sokeria
mustapippuria

Lämmitä uuni 200 C asteeseen. Laita kanan luut ja rustot suureen pataan ja nosta pata uuniin noin 45 minuutiksi, kunnes luut alkavat ruskistua.

Nosta pata hellalle ja deglaseeraa pata 0,5 dl sakea. Raaputa pohjaan kiinni jääneet sattumat irti lastalla. Kaada loput sakesta, mirin, soija ja sokeri pataan ja keitä kastiketta kokoon luiden kanssa kunnes se paksunee sopivaksi. Anna jäähtyä, siivilöi ja mausta mustapippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti