sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Ravintola Postres

Kuten jo mainitsinkin, vaimollani oli syntymäpäivät viime viikonloppuna, jota sitten juhlistimme ensin brunssilla kavereiden kanssa Fannyssa (suosittelen brunssia), ja sen jälkee picnicillä Koffin puistossa. Illalla sitten suuntasimmekin kahdestaan Postresiin, joka on yksi Helsingin Michelinin palkitsemista ravintoloista. Postres on myös siitä poikkeuksellinen, että se oli ainoa Helsingin paremmista ravintoloista, joka oli auki heinäkuussa. Farang, Chez Dominique, Olo... kaikki kiinni.

Sinänsä tosin tämä heinäkuun aukioloaika aiheutti pieniä ongelmia, kun joutui miettimään mitä voi laittaa ravintolaan päälle kun ulkona on noin 28 astetta ja kosteaa. Yleensä olen käyttänyt valkoisen Miami Vice henkisen pellavapukuni housuja, mutta nyt ne olivat pesussa. Farkut olivat liian kuumat, joten jouduin arpomaan voinko mennä shortseissa ravintolaan vai katsooko elämäänsä kyllästyneet tädit kammoksuen epäesteettisiä karvaisia jalkoja. Päädyin kuitenkin siihen, että shortsit ovat ok. Eipä noissa ravintoloissa muutenkaan ole asukoodia.

Alkuun otimme lasit André Jacquart 2002 samppanjaa ja sen jälkeen päädyimme valitsemaan 6 ruokalajin Chef's menun ja siihen puolikkaan viinipaketin täysillä punaviinilaseilla.

Ihan menun alkuun meille tuotiin kaksi erilaista keittiön tervehdystä. Retiisejä nokkoskastikkeella ja kana-caesar salaattia, joista molemmat olivat oikein hyviä ja loivat odottavaa tunnelmaa tulevia ruokalajeja varten.


Tämän jälkeen meille tuotiin menuun kuuluvat kuusi ruokalajia, johon kuului kolme alkuruokaa ensimmäisenä langoustine & asparagus eli parsaa ja hummeria, toisena savustettua nieriää ja kolmantena marmorihärkää ja etikkakypsytettyä osteria.

Langoustine & Asparagus, parsaa, osteria ja tilliranskankermaa

Beef & Oyster, marmorihärkää ja etikkassa kypsytettyä osteria
Pääruoka "Poultry & Cherry" oli kaksiosainen, jossa ensimmäisenä tuli kyhkyn rintafileetä ja salaattia ja sen rinnalle kyyhkyterriiniä kirsikoiden ja kanttarellien kera.

Kyyhkyn rintafilee ja salaattia

Kyyhkyterriini ja kirsikoita
Aterian loppuun tuotiin ensiksi kupillinen kuusenkerkkäteetä, jota seurasi pohjoismaiset juustot saaristolaisleivän ja aprikoosihillon kanssa. Jälkiruuaksi aluksi yllätyksenä tuli pieni lasillinen limonaadia ja "cornetto" ja varsinaisena jälkkärinä oli mansikoita eri tavalla, pistaasikakkua ja valkosuklaata.

Limonaadia ja "cornetto"

Strawberry & Chocolate, mansikkajäätelöä, -macaron, -geeliä ja pistaasikakkua ja valkosuklaata.

Ihan loppuun kuului vielä pieni pala suklaakakkua teen kanssa.

Kaikki ruuat olivat todella hyviä ja visuaalisesti hienoja ja niiden perusteella Postres on helposti tähtensä ansainnut, vaikkakin annoksia vaivasi ehkä pieni varman päälle pelaaminen. Parhaimpana mieleen jäi tuo osterit ja marmorifilee, jossa marmorifileen, muistaakseni nokkoskastikkeen ja tuhkan yhdistelmä oli aivan upea. Etikkaliemessä kypsennetty osteri oli myös hyvä, mutta etikkaisuus peitti vähän liikaa osterin ominaista makua, vaikka kyllä se sieltä taustalta löytyi kun tarkkaan maisteli.

Myös pääruoka oli todella hyvä, tosin hiukan epäselväksi jäi miksi se tarjottiin kaksiosaisena eivätkä tarjoilijatkaan tätä viitsineet valaista. Rintafilee oli ehkä vähän tylsä, mutta tuo terriini kirsikoiden kanssa oli aivan mahtavaa. Se olisi pelkästään riittänyt mielestäni pääruuaksi ehkä vähän suurempana annoksena.

Heikoimmaksi lenkiksi jäi tuo savustettu nieriä, joka oli hiukan liian kesäkeittoinen ja tavanomainen. Myös jälkiruoka oli vähän tylsä, joka on sinänsä vähän kummaa kun Postresiä aikoinaan lähti perustamaan juuri Chez Dominique jälkiruuista vastannut Vesa Parviainen yhdessä Samuli Wirgentiuksen kanssa. Myös joskus aiemmin Postresissä käynyt duunikaverini sanoi samaa tuosta jälkiruokien heikkoudesta muuhun tarjontaan verrattuna. Ei siinä siis nyt mitään vikaa ollut, mutta se noudatti melko klassista fine dining jälkiruoka kaavaa, valitaan joku keskeinen elementti (mansikat), tarjotaan ne parilla eri tavalla tehtynä, joista yksi on jäätelö (nyt jäätelö, geeli, macaron ja tuoreet) ja sen kanssa paria sen kanssa sopivaa lisuketta (pistaasikakku, valkosuklaa).

Ruokaa oli tuossa kuudessa ruokalajissa leipineen ja yllätyksineen myös ihan riittävästi ja melkoinen ähky oli siinä vaiheessa kun ravintolassa poistui.

Samoin viinit olivat hyviä, joskaan niistä mikään ei erityisemmin jäänyt mieleen.

Heikoin lenkki taas Postresissä oli palvelu, joka oli verrattuna normaaliin fine dining tasoon melko luokatonta. Samoin kuin muissa vastaavissa ravintoloissa tarjoilijat vaihtuivat ärsyttävästi koko ajan, mutta tällä kertaa tarjoilijat olivat lämpimässä heinäkuun illassa erityisen kylmiä. Lisäksi asiantuntemus viinien suhteen oli melko heikkotasoista. Kun yritin kysellä viineistä hiukan lisää, niin vastaukseksi tuli jonkinlaista epämääräistä mutinaa. Ilmeisesti nimen ja alueen lisäksi hirveästi muuta ei viitsitty opetella. Pahimpina virheenä kuitenkin muistaakseni toisen alkuruuan jälkeen meidät unohdettiin pöytäämme liian pitkäksi aikaa odottelemaan ja sama toistui aterian lopuksi, kun meidät suomalaisille ravintoloille klassiseen tyyliin unohdettiin uudestaan pöytään odottamaan laskuaan. Teki mieli alkaa leikkimään merihätäistä, mutta pysyin kohteliaana.

En tiedä onko palvelu normaalisti näin huonoa vai oliko Postresiin hankittu lomien ajaksi vuokratyövoimaa jostain Sodexhosta tai vastaavasta, missä ravintoloiden tarjoilijoiden tylyys on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Lopuksi maksaessa maksuautomaatti yritti pyytää vielä tippiä. Kun ottaa huomioon, että Yhdysvalloissakin monissa parhaimmissa ravintoloissa tipit ovat mukana suoraan laskussa eikä niitä erikseen pyydetä niin on melko surkuhupaisaa, että yhdessä suomen parhaimmista ravintoloista pyydetään tippiä näin huonon suorituksen jälkeen. Vituttaa muutenkin, kun nykyään noissa maksuautomaateissa on tuo tippivaihe. Suomessa ei anneta tippiä. Ikinä! Tipin antaminen tuhoaa sosiaalidemokratian (ei sitä illuminaattia vaan sen hyvän sosiaalidemokratian).

Täytyy kuitenkin antaa ylipäänsä kiitosta Postresille tästä poikkeuksellisesta heinäkuun aukiolosta. Joka vuosi vaimoni syntymäpäivillä on ollut ongelma, kun olisi halunnut mennä johonkin ravintolaan syömään illalla niin kaikki ovat olleet kiinni. Onneksi Postres oli tänä vuonna poikkeus.

Voin myös heinäkuun ulkopuolella suositella Postresia jos muut Helsingin huippuravintolat on jo käyty läpi ja haluaa jotain uutta. Mutta jos esimerkiksi Luomo tai Demo on vielä tuntemattomia, menisin ensisijaisesti jompaan kumpaan. Siellä saa hyvien ruokien lisäksi myös hyvää palvelua.

3 kommenttia:

 1. Hei hieno ja pitkä kommentti tuo vuoden takainen Klasulta. Ollaan tänään menossa amerinkanvieraiden kanssa Postresiin. Sama juttu, että hakemisen jälkeen todettiin, että monet paikat heinäkuussa kiinni. Uusi tuttavuus tämä tämäniltainen, jota innolla odotetaan.

  VastaaPoista
 2. Hei! Kuules Klasu...

  Aikas asiatonta kommenttia kyseisestä ravintolasta. Taisi olla huono mieli ja hikinen päivä liikaa teille.

  Postres on Stadin parhaimpia ravintoloita, ruoka huippua ja palvelu asiallista, joka kerta olen hyvällä mielellä ravintolasta poistunut.

  Ota ensi kerralla ravintola opas mukaan, jotta osaat nauttia paremmin illan antimista!

  -Stadin parhaan keittiömesun arvostaja

  VastaaPoista
 3. Miten ravintolaopas (huom, yhdyssana) auttaa sietämään paskaa palvelua? Tosiaan kuten kirjoitin voi olla, että tuolloin paikalla oli normaalin henkilökunnan sijaan vuokratyövoimaa, mutta se ei ole hyväksyttävä selitys Postresin tasoiselle ravintolalle. Mielestäni kommentini ravintolasta oli erittäin asiallinen.

  Jos joku maksaa, käyn mielelläni uudestaan Postresissä katsomassa ovatko he parantaneet palveluaan :)

  VastaaPoista