maanantai 3. lokakuuta 2011

Henri Bourgeois Pouilly-Fumé En Travertin 2010

Kaikkein juomieni Uusi Seelantilaisten sauvignon blanccien jälkeen, alkoi olla aika siirtyä rypäleen ydinseudulle Loiren Sancerreen. Siinä missä sauvignon blancin uuden maailman serkut ovat enemmän mustaherukkaisia ja nurmikkoisia, sanotaan Sancerren sauvignon blanccien edustavan puhtaammin rypälettä ja alueen maaperän ominaisuuksia.

Nyt olisin kirjoittanut tähän pätkän Sancerren eri alueista ja samalla katsoin, miltä näistä alueista tuo ostamani Henri Bourgeois tulee kunnes huomasin, että Alkon myyjä huijasi minua. Eihän tämä viini helvetti soikoon tule lainkaan Sancerresta vaan Pouilly-Fumésta. Pouilly-Fumé ei ole Sancerressa, vaan se on Loiren joen toisella puolella! Siinä on monta kymmentä metriä eroa. Vähän niinkuin kutsuisi Harjua Kallioksi, niin kuin kaikilla Espoolaisilla on tapana. Pyh, mitä moukkia.

Mutta helvetin hyväähän tämä Pouilly-Fumén viinikin oli ja kuulemma ainoastaan parhaimmat viiniasiantuntijat pystyvät erottamaan Sancerren ja Pouilly-Fumén sauvignon blancit toisistaan. Tästä alueesta löytyy hyvin tietoa Pouilly-Fumé AOC:n poikkeuksellisen hyviltä nettisivuilta, joilla on esitelty aluetta ja maaperän ominaisuuksia, kuten myös alueen viinitiloja.

Kuva täältä.
Tämän viinin tuottaneella Henri Bourgeoisin www-sivut taas ovat aivan kammottavat, enkä löytänyt mitään tietoa sieltä tästä viinistä. Tilaa on kuitenkin pyöritetty jo 10 sukupolven ajan alunperin Sancerressa, mutta nykyään he ovat laajentaneet myös joen toiselle puolelle.

Ulkonäöltään Henri Bourgeois Pouilly-Fumé En Travertin 2010 oli todella vaalean keltaista häivähdyksellä vihreää. Tuoksu oli sauvignon blanciksi yllättävän kukkainen, mutta taustalla oli tälle rypäleelle tutumpaa limettiä, passionhedelmää, yrttejä ja nurmikkoa. Maku oli todella hapokas, jossa ensiksi tuli esille klassinen greippisyys mutta sen jälkeen muita sitrushedelmiä. Myös maussa taustalla oli limettiä ja nurmikkoa, mutta nämä eivät missään vaiheessa dominoineet makua.

Tämä oli ehkä kallein ikinä kaupasta ostamani valkoviini (19,95 €). Eihän tämä mitenkään äärimmäisen hintava ole, mutta jotenkin valkoviineihin ei koskaan tee mieli laittaa yli 15 euroa rahaa, vaikka punaviineistä on maksanutkin helposti yli 70 euroa, samppanjasta puhumattakaan. Toisaalta juuri valkoviineissä hinta seuraa huomattavasti paremmin laatua kuin punaviineissä (vaikka tuleekin huijatuksi). Jopa yli 20 euron punaviineissä on melkoinen sian säkissä ostamisen meininki, kun taas valkoviineissä siinä 13-14 euron yläpuolelta on lähes poikkeuksetta löytynyt toinen toistaan herkullisempia viinejä.

Hinnastaan huolimatta, oli tämä sen arvoinen. Henri Bourgeois Pouilly-Fumé En Travertin on kuin kulmikkaiden uuden maailman sauvignon blanccien tyylikkäämpi vastapari. Tässä oli samoja elementtejä ja tästä selvästi tunnisti rypäleen, mutta samat maut olivat huomattavasti hillitympiä ja klassisempia. Ruuan kanssa tämä toimi loistavasti. Kokeilin tätä tattikeiton ja haukikvennelien kanssa. Molempien kanssa toimi hyvin ja yllättäen varsinkin tattikeitto tuki tätä viiniä loistavasti korostaen hedelmäisiä elementtejä upeasti.

Ja ehkä vielä joskus pääsen juomaan Sancerren versiota...

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/589457

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti