keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Mustekalasalaatti, paahdettu salottisipuli-chilikastike


Tässä Farang -kirjasta tehtyyn menuun toiseksi ruokalajiksi tehty thaimaalaistyylinen mustekalasalaatti.

Itse olen pariin kertaan syönyt vähän vastaavanlaisen tulisen salaatin Lemon Grassissa, yhdessä Helsigin parhaista thaimaalaisista ravintoloista. Siellä tuo salaatti on loistava pelastus hiukan jumittaviin darrapäiviin. Siinä yhdistyy salaatin raikkaus kuolleetkin herättävään tulisuuteen, joka parhaimmillaan tuntuu korvakäytävissä asti. Salaattia ei pysty syömään loppuun yhdellä istumalla, mutta sen jälkeen tuntee olevansa elossa taas.

Samoin tässäkin salaatissa tuo kastike on melkoisen tulinen, joten sen annostelussa kannattaa käyttää omaa sietokykyä mittarina. Itse en esimerkiksi ihan kaikkea kastiketta käyttänyt. Pari muutakin muutosta tein reseptiin. Ensiksi epäilen, että pomeloita ei löydy suomesta mistään. Käytin sen sijaan greippiä, koska sen maun pitäisi olla samantapainen. Toiseksi luulen, että ohjeessa haluttaisiin käyttää kypsentämättömiä mustekaloja. Niitä saattaisi jostain saada tilaamalla, mutta korvasin ne öljyssä säilötyillä mustekaloilla joita saa yleensä parhaiten varustetuista äyriäistiskeistä. Sen jälkeen paistoin ne kuumalla pannulla öljyssä pikaisesti.

Lopputulos oli herkullinen.

Mustekalasalaatti, paahdettu salottisipuli-chilikastike

200 g mustekalaa
1 rkl makeaa soijakastiketta
1 rkl kasvisöljyä

Salaatti
1 pomelo
1 sitruunaruoho
1/2 pnt korianteria
1/2 pnt minttua
1 punainen chilipaprika
1/2 kurkkua
1 salottisipuli
1 limetti

Paahdettu salottisipuli-chilikastike
1/2 dl sokeria
1 dl limettimehua
3 rkl kalakastiketta
5 paahdettua kuivaa chilipaprikaa
5 paahdettua salottisipulia

Valmista salaattikastike. Paahda chilipaprikat pannulla öljyssä rapeiksi. Älä kypsennä niitä liikaa, vaan paahda ne rapeiksi ja valuta sitten talouspaperin päällä ylimääräinen öljy pois.

Paahda sipulit kuivalla wokkipannulla miedolla lämmöllä kuorineen melkein mustiksi, kunnes ne ovat täysin kypsiä ja pehmeitä sisältä.

Murskaa rapeat chilipaprikat ja sokeri morttelissa tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon kuoritut paahdetut salottisipulit. Murskaa ja sekoita seosta, kunnes se on mukavan tasaista muttei liian sileää. Mausta seos limettimehulla ja kalakastikkeella, jolloin se saa tahnamaisen muodon.

Paloittele mustekala kahdeksaan palaan ja mausta ne makealla soijakastikkeella ja öljyllä. Anna maustua. Valmista sillä välin salaatti.

Halkaise pomelo ja revi hedelmän sisus suupalan kokoisiksi paloiksi, nypi yrtit ja viipaloi sipuli ja chilipaprikat ja kurkku ohuiksi siivuiksi ja sekoita ainekset kulhossa keskenään.

Grillaa mustekala grillissä kunnes se on kypsää. Mustekalaa menee mukavasti rullalle kypsyessään. Sekoita kastiketta mustekalan kanssa kulhossa. Mausta myös salaatti kastikkeella ja sekoita. Annostele mustekala lautasen pohjalle ja asettele salaatti koristeeksi päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti