perjantai 20. huhtikuuta 2012

Bruschetta ja artisokkatäyte


Suomalaisilla on paljon myyttejä siitä, kuinka tietyt asiat Suomessa vaan ovat muuta maailmaa paljon parempia. Esimerkiksi fiskarsin sakset ja suomalainen wc-paperi. Nämä eivät ole totta. Täälläkin osataan tehdä ihan hyvin leikkaavia saksia, jotka myös toimivat vasenkätisillä ja kunhan menee jonnekkin muualle kuin siihen räkäsimpään hostelliin, niin löytää wc-paperia, jota käyttäessä sormi ei uppoa väärään paikkaan.

Yksi asia mikä suomessa on kuitenkin parempaa on leipä. Suomessa perus kauppojen leipä on huomattavasti korkealaatuisempaa kuin keskimäärin Australialassa, jossa suurin osa leivästä on jonkinlaista vaaleaa paahtoleipää. Ihan hyvin se menee paahdettuna vegemiten kanssa, mutta ei se oikein muuhun luonnistu.

Saa Australiasta myös hyvää leipää. Pitää vaan tietää mistä hakee. Kun Jamie Oliverin innoittamana halusin tehdä bruschettaa, kävi vaimoni hakemassa Thomas Duxilta siihen sopivan mahtavan sourdoughn. En tiedä mikä sourdough on suomeksi, mutta jonkinlainen happamaan juureen tehty leipä. Leipä oli mahtavan hapanta, rapealla kuorella ja pehmeällä maukkaalla sisuksella.


Bruschetan täytteeksi tein sitten hiukan helpotetun Jamie Oliverin artisokkatäytteen. Jamie Oliverin alkuperäisessä versioissa olisi ollut tuoreita artisokkia, mutta niiden löytäminen ja sen jälkeen operoiminen on melko työlästä joten helpotin käyttämällä vain purkkiartisokkia. Toiseksi täytteeksi silppusin tomaattia, jonka maustoin salvialla (basilica sopisi paremmin), suolalla ja pippurilla. Jos raaka-aineet ovat kunnossa, ei hyvä bruschetta tarvitse muuta.


Bruschetan kanssa ehdotonta on myös raastaa valkosipulin kynsi siihen pinnalle. Isosiskoni opetti tämän minulle viime kesänä. Kun leivän pinta on erittäin kova ja rypyläinen voi siihen raaputtaa kokonaisen valkosipulin kynnen ja se antaa mahtavan pohjan bruschetalle.

Tässä ohje neljälle leivälle.

Bruschetta ja artisokkatäyte


4 viipaletta sourdoughta, tai jotain muuta hyvää vaaleaa leipää
4 valkosipulin kynttä

Täyte
10 artisokan sydäntä
4 valkosipulin kynttä kuorineen
1 sitruunan mehu
mintunlehtiä
parmesaania
suolaa ja pippuria
extraneitsytoliiviöljyä

Kuumenna oliiviöljyä paistinpannulla ja laita artisokan sydämmet sekä valkosipulin kynnet kuorineen sille. Paista niitä keskilämmöllä kunnes artisokan sydämmet ruskistuvat hiukan ja valkosipulin kynnet ovat pehmeitä.

Siirrä artisokan sydämmet kulhoon ja kunhan valkosipulin kynnet ovat hiukan jäähtyneet, purista sisus niistä artisokkien joukkoon. Murskaa seos haarukalla karkeaksi tahnaksi. Mausta sitruunan mehulla, mintun lehdillä, suolalla ja pippurilla.

Grillaa leipäviipaleita tai paahda paistinpannulla toiselta puolen, kunnes pinta on rapea ja kova. Raasta yksi valkosipulin kynsi jokaiselle leivälle varovasti hieromalla sitä karkeaa pintaa vasten.

Lusikoi täyte leivälle, ripottele päälle parmesanin lastuja ja pirskottele pinnalle hiukan extraneitsytoliiviöljyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti