sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Paistettua halloumijuustoa ja munakoisokaviaaria


Kuten ehdin jo valittaa, tänä pääsiäisenä jäi karitsanjalka paistamatta. Merenelävät hengistynyt vuokraisäntämme todennäköisesti vielä katsoisi läpi sormien, mutta kolmea päivää marinoitua pitkään paistettua kokonaista karitsanjalkaa ei. Sääli sinänsä, sillä kun katsoin paikallisen lihakaupan tiskiä siellä oli useampi jalka kutsuvana odottamassa ostajaansa.

Lammas ei kuitenkaan ole Australiassa se pääsiäisen ykkösjuttu. Täällä kyllä syödään sitä, mutta myös porsasta ja oikeastaan kaikkea muutakin, mitä voi grillata. Ehkä ne Australialaisimmat jutut pääsiäisenä ovat paikalliset ristipullat, eli cross bunit sekä cadburyn suklaamunat, joita aloitettiin myymään jo kuukausi sitten.


Tähän pääsiäiseen on kuulunut myös hiukan isommat tiput. Vuokraisännän häkkikanaloista "vapauttamat" kanat tulivat viettämään pari päivää ekotalomme takapihalla. Yksi kanoista karkasi aamulla, jolloin minä urheasti kävin heittämässä sen takaisin häkkiinsä. Tästä tuli melko landeisa olo, näin kävelymatkan päässä miljoonakaupungin keskustasta.


Koska Suomessa pääsiäisen vietto tunnutaan hallitsevan hiukan paremmin, otin ruuan kanssa Hesarin pääsiäisreseptit avuksi, joista löytyi ohje paistetulle halloumijuustolle ja munakoisokaviaarille. Pari muutosta tein reseptiin. Ensiksi balsamiviinietikan korvasin kokoonkeitetyllä punaviinin, portviinin, valkoviinietikan ja sitruunamehun sekoituksella. Ihan vaan siitä syystä, etten viitsinyt ostaa balsamiviinietikkaa. Toiseksi yksikyntistä valkosipulia en usko löytyvän mistään, joten korvasin sen ihan normaalilla valkosipulilla jota sitten paistoin uunissa noin puoli tuntia. Lisäksi leivän jätin kokonaan pois.

Tässä kuitenkin resepti alkuperäisenä.

Paistettua halloumijuustoa ja munakoisokaviaaria


Munakoisokaviaari

1 munakoiso
1/2 sitruunan mehu
2 oksaa timjamia
1/2 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
1 yksikyntinen valkosipuli

Uunitomaatit

1–2 rasiaa kirsikkatomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
suolaa, sokeria ja mustapippuria

2 rasiaa eri salaatteja
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa, sokeria ja mustapippuria
3 rkl oliiviöljyä
1 halloumijuusto
vaaleaa leipää, jossa mausteena esimerkiksi oliiveja

Halkaise munakoiso, ripottele suolaa ja pippuria puoliskojen päälle, purista päälle sitruunanmehu ja lisää oliiviöljy. Laita toisen puoliskon päälle timjamin oksat ja laita toinen puolisko kanneksi. Kääri folion sisään, kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, eli kunnes munakoiso on pehmeää ja kypsää. Kypsennä kokonaista valkosipulia noin 15 minuuttia, kunnes se on pehmeä ja kypsä.

Aukaise folio ja kaavi munakoison ja valkosipulin sisukset astiaan, jätä timjami pois. Lisää öljy (toim. huom. öljy on nyt lisätty kahteen kertaan, itse jättäisin tässä vaiheessa öljyn pois) ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku.

Talvisiin tomaatteihin saat makua kun kuivatat ne uusissa. Pienennä uunin lämpö 100 asteeseen. Halkaise kirsikkatomaatit, lisää mausteet ja öljy, pyörittele ja lado uunipannulle, paista noin tunnin ajan. Uuniluukun väliin voi asettaa puukauhan, jolloin kosteus pääsee pois ja tomaatit kuivuvat paremmin.

Pese salaatit ja revi ne pieniksi. Sekoita salaatinkastike balsamiviinietikasta, mausteista ja oliiviöljystä.

Kokoa lautasille kaunis alkupala-annos munakoisokaviaarista, tomaateista ja salaateista, jotka olet pyöräyttänyt kastikkeessa.

Leikkaa halloumijuusto viipaleiksi ja paista viipaleisiin pannulla kaunis ruskea väri (toim. huom. kuivalla, todella kuumalla pannulla). Halloumijuusto on parasta syödä lämpimänä, silloin se on pehmeää. Lisää juusto heti salaatin päälle ja tuo tarjolle myös vaaleaa leipää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti