maanantai 23. huhtikuuta 2012

Carbo


Pasta alla carbonara on yksi maailman parhaimmista ja yksinkertaisimmista pastoista. Valitettavasti se tehdään lähes aina väärin. Pahimmillaan se on TKK:n Sodexhon opiskelijaruokalassa, jossa "carbonara" nimellä on tarjotaan ylikypsän penne-pastan kanssa kinkkusuikaleita valkoisessa limassa. Joissain laadukkaammissa ravintoloissa lima on vaihdettu kermaan ja kinkut pekoniin, mutta ne on silti tehty väärin.

Aitoon carbonaaraan nimittäin ei tule yhtään kermaa. Ainoastaan pekonia, tai oikeastaan pancettaa, keltuaisia, parmesaania, oliiviöljyä ja mausteeksi pinnalle mustapippuria myllystä. Ei mitään muuta. Pastana käytetään spagettia, tai vaihtoehtoisesti linguinea tai fettucinea.

Yksinkertaista ja helppoa, mutta kuten kaikessa yksinkertaisessa, parhaaseen lopputulokseen pääseminen vaatii elinikäisen harjoittelun.

Tässä alla on hyvä alku.

Pasta alla carbonara


spagettia, fettucinea tai linguinea neljälle
suola
8 pekonin viipaletta silputtuna
1,5 dl parmesaaniraastetta
4 kananmunan keltuaista
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

Kiehauta laajassa kattilassa runsaasti vettä. Kun vesi kiehuu lisää siihen suolaa. Pastan keitinveden tulisi olla noin meriveden suolaista. Laita pasta keittymään veteen.

Pastan keittyessä laita paista pekoni paistinpannulla.

Kun pasta on minuuttia vaille valmis, nosta se pihdeillä pekonin sekaan paistinpannulle. Ota pannu pois lämmöltä ja lisää perään parmesaaniraaste sekä muutama runsaahko loraus oliiviöljyä. Sekoita kunnes juusto on sulanut joukkoon. Sekoita lopuksi vielä joukkoon kananmunan keltuaiset.

Annostele pasta lautasille ja pyöräytä päälle mustapippirua myllystä.

8 kommenttia:

 1. Now you're talking. You devil.

  VastaaPoista
 2. Sinä olet aivan oikeassa. Carbonaraan ei tule kermaa ollenkaan, vaikka melkein kaikki laittavat sen kuitenkin, en tiedä miksi. Minun mielestäni se on parempaa ja kevyempää ilman kermaa :)
  Minä laitan pasta carbonaraa samalla tavalla kuin sinä, mutta paistan pekonin valkosipulin kanssa ja laitan kokonaisia kananmunia (ei pelkästään keltuaisia) :)

  VastaaPoista
 3. No tuota en ole tiennytkään. Aina on sekaan mennyt kunnon loraus kermaa :D mutta seuraavalla kerralla alkaa harjoitukset oikeaoppisesta tavasta valmistaa Carbonaraa. Lurps !

  VastaaPoista
 4. Yleensä loraus kermaa ei ole koskaan pahasta, mutta tässä tapauksessa se on liikaa. Jos kastikkeesta tuntuu tulevan liian kuivaa, niin oliiviöljy yleensä riittää.

  Piparipulla: Mäkin laitan joskus valkosipulia ja se toimii tosi hyvin, mutta se myös muuttaa makua aika paljon.

  VastaaPoista
 5. Italialaisen kokin mukaan carbonaraan kuuluu loraus kermaa: http://vainkymppi.wordpress.com/2012/02/26/serrano-kinkku-carbonara/

  Aidosta taitaa jokaisella olla oma käsityksensä. :)

  VastaaPoista
 6. Guardian on samoilla linjoilla: http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/wordofmouth/2012/may/10/how-to-cook-perfect-spaghetti-carbonara

  VastaaPoista
 7. Pancetta sopis paremmin...

  VastaaPoista