tiistai 24. huhtikuuta 2012

Chiantilainen sushi


Kun vielä asuin kasvissyöntitalossa oli siellä muutama keittokirja. Osa oli suoraan erilaisten joogalentäjien kirjoittamia elämäntapakirjoja muutamalla kämäsellä tofuohjeella, mutta siellä oli myös kaksi Jamie Oliverin kirjaa. Jamie Italiassa ja Alastoman kokin paluu. Olihan niissäkin todella hyviä kasvisruokia, mutta paheelliset liharuuat vasta olivatkin hyviä. Niistä ensimmäinen, joka kiinnitti huomioni oli Sushi del Chianti.

Sushi del Chianti, eli chiantilainen sushi on kuuluisan toscanalaisen lihakauppiaan, Dario Cecchinin kehittämä ruoka, jossa kauppiaalle ominaisesti raaka kala on korvattu raa-alla lihalla. Käytännössä siis tämä on yhdenlainen versio tartar pihvistä ja hirvittävästi tällä ei ole sushin kanssa tekemistä. Ainoa yhteinen tekijä taitaa olla syömäpuikot, joilla tämä ruoka on tarkoitus syödä mutta nimi on raflaava ja sai minut innostumaan tästä välittömästi.

Nyt viime viikonloppuna uudessa asunnossa tein tämän alkuruuaksi. Lopulta tämä on melko yksinkertainen ja koska ohjeessa käytetään ulko- tai paahtopaistia fileen sijaan, ei tämä ole erityisen kalliskaan. Liha vaan nuijitaan mureaksi ja maustetaan simppelisti. Kun käyttää hyvälaatuista lihaa tulee tästä mahtavan makuista. Raaka liha, appelsiininkuori, sitruunamehu, chili ja meirami muodostavat suussa sulavan yhdistelmän.

Tästä ohjeesta tulee noin kuudelle hengelle. 75-100 grammaa lihaa on sopiva määrä yhdelle hengelle.

Chiantilainen sushi (Sushi del Chianti)


500 grammaa huippulaatuista ulko- tai paahtopaistia
merisuolaa
mustapippuria myllystä
1 pieni kuivattu chili
1 appelsiinin kuori raasteena
pieni kourallinen tuoreita meiramin lehtiä tai vielä pienempi kourallinen tuoreita oreganon lehtiä
1 sitruunan mehu
extraneitsytoliiviöljyä

Leikkaa lihasta kaikki kalvot pois. Silppua liha pieniksi paloiksi. Nuiji silputtua lihaa lihanuijalla tai jollain vastaavalla pienellä ja raskaalla esineellä muutaman minuutin ajan, kunnes liha alkaa muistuttaa jauhettua.

Mausta liha runsaalla ripauksella suolaa, mustapippuria, chilillä, puolella appelsiinin kuoresta ja lähes kaikella meiramilla. Jatka lihan nuijimista noin minuutin ajan ja silppua lihaa hetken ajan uudestaan veitsellä nostaen lihaa reunoilta keskelle. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria.

Siirrä liha lautaselle. Mausta sitruunan mehulla ja oliiviöljyllä. Ripottele päälle loput appelsiinin kuoret ja meiramin lehdet.

Tarjoa syömäpuikkojen (ja bruschettan) kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti