sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Blinit


Näin tammikuussa alkaa perinteisesti blinikausi. Syytä, että miksi juuri blinikausi on nyt en tiedä eikä Googlekaan oikein osannut kertoa. Kuitenkin ilmeisesti se alkaa jossain vaiheessa tammikuuta ja loppuu laskiaiseen, joka on tänä vuonna 8.3. Järkeilin, että se saattaisi johtua siitä, että kalat kutevat näihin aikoihin ja mätiruuat olisivat parhaimmillaan, mutta ainakin siika ja muikku kutevat molemmat loppusyksystä, jota ennen mäti on kerättävä, joten tämäkään ei selittänyt. Lisää tietoa mädistä voi lukea Kalatalouden keskusliiton sivuilta, mutta sitä ne eivät selitä miksi nyt on blinikausi.

Näin ollen ilmeisesti se on vain hyväksyttävä, että nyt on blinikausi ja tehtävä niitä, niinkuin kunnollisen veronmaksajan kuuluu auktoriteetteja kyseenalaistamatta. Itse olen blinejä tehdessäni kokeillut muutamaa eri reseptiä ja myös niiden yhdistelmiä. Viimeisin kokeilu oli Glorian Ruun ja Viinin numerosta 1/2009 olleella reseptillä, jossa blinitaikinan annetaan nousta pitkään jääkaapissa.

Paistamiseen blineille sopii parhaiten oikea valurautainen blinipannu, tai mieluiten kaksi, sillä näiden paistaminen on suht hidasta puuhaa. Tällä hetkellä Stockmannin kanta-asiakastarjouksena on Gensenin 13,5 cm halkaisijaltaan oleva blinipannu hintaan 12,50 euroa, joka on samanlainen kuin mitä itse olen käyttänyt. Sillä saa tehtyä juurikin tuollaisia paksuja ja isoja blinejä. Alkuruuaksi yksi kappale on riittävä, mutta pääruuaksi kaksi per henki on parempi. Nämä ovat parhaimmillaan suoraan pannulta tarjottuna, mutta jos haluat tehdä kaikki valmiiksi etukäteen, pidä blinit uunissa lämpimänä. Näillä Gensenin blinipannuilla tällä ohjeella tulee 8 bliniä.

Blinit

Päivä 1: juuri
3 dl maitoa
1 dl hapanta kermaa, piimää, kermaviiliä tai smetanaa
1/4 pala hiivaa
3 dl tattarijauhoja

Päivä 2: taikina
2 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
2 kananmunaa
(1 dl olutta ja 1 dl vehnäjauhoja)

Lisäksi
kirkastettua voita paistamiseen
2 prk smetanaa
200-300g mätiä
1-2 hienonnettua sipulia

Päivä 1: Mittaa maito ja hapanmaitotuote kulhoon. Murenna hiiva joukkoon. Vatkaa tattarijauhot seokseen. Peitä kulho ja jätä jääkaappiin kohoamaan vuorokaudeksi. Jos valmistat taikinan samana päivänä, kun tarjoat blinit, varaa taikinalle nousemisaikaa huoneenlämmössä ainakin 4-5 tuntia.

Päivä 2: Ota taikina huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista.

Viimeistele taikina hetki ennen paistamista. Lisää kohonneeseen taikinaan suola ja vatkaa vehnäjauhot ja maito joukkoon.

Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuiaiset. Vaahdota valkuaiset. Sekoita keltuaiset taikinaan. Lisää valkuaisvaahto kevyesti nostellen taikinaan.

Tilkka olutta antaa lisämakua blineille. Jos lisäät taikinaan olutta, lisää myös hiukan jauhoja.

Paista taikinasta paksuhkoja ohukaisia kirkastetussa voissa.

Tuo blinit tarjolle tirisevän kuumina mädin, smetanan ja hienonnetun sipulin kanssa.

Kirkastettu voi
Kuutioi voi ja laita se kattilaan. Sulata voi ja anna sen kiehahtaa kevyesti, kunnes sakka alkaa erottua.

Ota kattila liedeltä ja anna sakan valua kattilan pohjalle. Kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan.

Näitä ei ohjeessa ollut, mutta tässä pari lisävinkkiä paistamiseen: Lämpönä kannattaa käyttää keskilämpöä ja antaa noiden paistua hitaasti, jotta ne saa helpommin käännettyä. Blinit kannattaa kääntää vasta siinä vaiheessa, kun paistamaton puoli alkaa olle täysin hyytynyt, jotta ei sotke taikinaa joka paikkaan. Itse käytin 12 asteisella hellalla lämpöä 6-7, mutta oikea lämpötila riippuu hellasta. Ei kannata masentua, jos ensimmäinen vähän kärähtää, niin käy melkein aina. Kirkastettua voita kannattaa myös lisätä siinä vaiheessa kun kääntää, niin saa molemmille puolille hyvän pinnan.

Todella hyviä näistä tuli mutta mietin, että oliko se resepti mitä käytin viime vuonna parempi. Siihen tuli mm. olutta ja kananmunia enemmän ja maultaan blinit olivat maultaan hiukan katkerampia, mutta samalla hiukan ilmavampia ja rapeampia. Tällä reseptillä blineistä tulee taas pehmeämmän makuisia, muttei myöskään niin kuohkeita. Luulen, että teen tuossa laskiaisen tienoilla uudestaan blinejä ja tuolla toisella reseptillä, ja yritän saada sitten raportoitua tarkempaa analyysiä tänne. Tosin siinä vaiheessahan blinikausi on jo päättynyt...

1 kommentti:

  1. tähän laskiaiseen, lettuihin, blineihin sun muihin laskiasipulliin ja hernerokkaan liittyy se pääsiäistä edeltävä 40 päivän paastoa jota ennen herkuteltiin sitten olan takaa ja otettiin kaikki ilo irti. paasto alkoi tuhkakeskiviikkona, siksi mardi gras, on juuri rasvatiistai, viieien pekoni ennen pääsisäistä...;)

    VastaaPoista