torstai 6. tammikuuta 2011

Halloumisalaatti avokadon ja verigreipin kera


Salaatit on aina ollu vähän vaikeita mulle. Periaatteessa ne on ihan hyviä, mutta kaikkina muina vuodenaikoina paitsi kesällä monet perussalaatti raaka-aineet kuten tomaatit ja kurkut on melko shittiä. Nyt kuitenkin vaimoni ehdotti, että tehtäisiin halloumijuustosalaatti niin mietin miksi ei. Vaihteeksi voisi syödä jotain kevyempää.

Yksi syy mikä myös innoitti tekemään salaattia oli se, että siitä sai hyvän tekosyyn juoda valkoviiniä ja istua sohvalla ja katsoa leffaa (How to train your dragon) sitten sen kanssa. Mielestäni on luonnollista juoda ruuan kanssa olutta tai viiniä, sillä se sopii sen kanssa hyvin ja näinhän on tehty jo vuosisatojen ajan. Onneksi suomalainen kukkahattutäti muistaa kertoa, että tämä on väärin, erityisesti näin tammikuussa! Aivan loistavaa alkoholikasvatusta, joten muistetaan nyt kaikki olla edes se pari viikkoa ilman alkoholia, että voidaan vetää ihan hirveät perseet helmikuussa. Jos ei muuten, niin vaikka lapsien vuoksi. Eiväthän ne kuitenkaan edes saaneet alkoholitonta joulua!!

Googlailin pari reseptiä ja innostuin hiukan lisää kun tajusin, että raaka-aineinahan voin käyttää ihan rauhassa lähes pelkästään etelänmaista roudattuja hedelmiä ja raaka-aineita mauttomien ja kasvihuoneessa kasvaneiden kotimaisten sijaan. Eli lähiruoka on tästä kaukana, mutta aika vaikea se on lähiruuan nimeen vannoa kun pakkanen paukkuu ja Helsingissä yritetään rikkoa lumiennätyksiä. Ja tätä vielä kehdataan kutsua lottovoitoksi!

Joten, tässä tämä resepti. Ainoa kotimainen raaka-aines tässä nyt oli luomutammelehväsalaatti, kaikki muu, avokadot, greipit, pähkinät, viinirypäleet on roudattu ties mistä. Halloumikin oli ruotsalaisen Fontanan kreikassa valmistettua luomuhalloumia. Käytin tähän pohjana netistä foorumilta löytämääni reseptiä, mutta muutin raaka-ainemäärät ja kastikkeen omanlaisekseni.

Halloumisalaatti avokadon ja verigreipin kera


300 g halloumijuustoa
2 ruukkua tammenlehväsalaattia
2 avokadoa
2 verigreippiä
150 g viinirypäleitä
1 dl cashewpähkinöitä
2 tl juustokuminaa

Kastikeeseen
3 rkl verigreippimehua
1,5 rkl oliiviöljyä
2 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 200 C asteeseen grillivastuksella. Revi tammenlehväsalaatti pohjaksi salaatille. Leikkaa verigreipin kansi ja pohja pois, leikkaa kuori greipistä irti ja lopuksi leikkaa greipistä kalvojen välistä lohkoja (katso vinkki). Purista jäljelle jääneestä greipeistä mehut talteen kastiketta varten. Leikkaa viinirypäleet puoliksi.

Paahda cashewpähkinöitä kuivalla paistinpannulla muutama minuutti, kunnes ne saavat hiukan ruskeita pilkkuja. Varo kuitenkin polttamasta niitä.

Tee kastike. Vatkaa ainesosat kulhossa tasaikseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa enemmän suolaa tai pippuria.

Leikkaa halloumi 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Jauha juustokumina morttelissa hienoksi ja ripottele halloumiviipaleiden päälle. Paahda juustoa uunissa grillivastuksen alla, kunnes ne saavat hiukan väriä pintaan.

Leikkaa paistumisen aikana avokado puoliksi, irroita toisesta puolikkaasta siemen ja koverra hedelmäliha irti ruokalusikalla. Leikkaa avokado lohkoiksi ja asettele salaatin päälle. Jos leikkaat avokadon liian aikaisin, avokado saattaa tummua.

Kun halloumi on valmista nostele salaatin ja avokadon päälle viinirypäleet ja verigreipin lohkot. Nosta niiden päälle halloumiviipaleet ja aivan päällimmäiseksi pähkinät. Lusikoi kastiketta päälle.

Vinkki: Tässä Serouseats.comin loistava ohje greipin segmentoinnille.


Yksi tunnustus tässä täytyy tehdä. En itse tehnyt halloumia tuolla tavalla, vaan kokeilin jossain muissa resepteissä suositeltua kuivalla pannulla paahtamista. Tämähän käytännössä aiheutti sen, että halloumi alkoi sulamaan pannulla. En tiedä johtuiko tämä valmistustavasta vai käyttämästäni halloumista. No, koska en jaksanut enää alkaa nälissäni alkaa lämmittämään uunia, keksin sitten polttaa halloumijuuston pintaa tohottimella. Hyvää tuli.

Tuo uunissa grillivastuksen alla lämmittämis -ohje on otettu Voisilmäpeliä -blogin tästä ohjeesta.

2 kommenttia:

  1. mitä! onko natsius karisemassa, kun kokki muuttaa määrät omikseen?

    VastaaPoista
  2. Sen jälkeen kun olin muodostanut reseptin päähäni, noudatin sitä absoluuttisesti :)

    VastaaPoista