perjantai 5. marraskuuta 2010

Alkon jouluoluet

Saako aloittaa jo joulun jännäämisen? Saa, sillä Alkon jouluoluet tuli myyntiin tällä viikolla! Olutopas.infon Seppo Äyräväinen kävi läpi oluet jo melko tyhjentävästi blogissaan, joten en ala itse käymään kaikkia oluita läpi.

Ylipäänsä tämän vuoden jouluoluiden valikoima on poikkeuksellisen kattava ja hyvä, joten kiitokset siitä Alkolle. Tietenkin voisin jupista jotain huomattavasti laajemmasta Systembolagetin vastaavasta, mutta ehkä näin joulun alla jätän sen tekemättä.

Omat suosikkini jouluoluista ovat nämä:

  • Mikkeller Santa's Little Helper 2010. Tämän vuoden 2006 vuosikertaa käsittelin jo täällä. Santa's Little Helper on ehdottomasti suosikkini näistä oluista, tosin pullokoko on hiukan ongelmallinen. Mausteinen ja voimakkaasti humaloitu ale.
  • Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock.Perusvalikoimassa olevan miedomman Märzenin isoveli. Saksalainen loistava savuolut ja eräänlainen jouluolutklassikko, jota tuotetaan saksassa lokakuusta joulukuuhun.
  • Anchor Christmas Ale. San Franciscolaisen Anchorin jouluolut. Tämä on ilmeisesti aika joulumausteinen, muttei kuitenkaan mitenkään överi. En ole tätä itse aiemmin juonut, mutta ehdottoman mielenkiintoinen.
  • La Chouffe. Vaikka tämän etiketissä onkin tonttu, ei tämä ole mikään jouluolut. Alko vaan sattuu tuomaan tätä aina jouluksi myyntiin. Tätäkään en ole aiemmin juonut, mutta tätä on kehuttu niin paljon, että pitää tänä vuonna ottaa kokeiluun. Belgioluiden kanssa joutuu aina olemaan varovainen, jotkut ovat todella hyviä ja jotkut taas liian vahvan hiivaisia ja voimakkaita. Näitä oluita tulee kutsuttua belgivehkeiksi, koska ne ovat niin sanotusti vehkeen makuisia.
  • La Roulles Tripple. Belgitrippel. Tästäkään ei etukäteen mitään hajua, mutta on saanut runsaasti kehuja. Siinä missä La Chouffe on vaaleana olueana vielä melko varma veto, voi tämä olla enemmän juuri sitä belgivehjettä. Mutta ainakin yksi pullo pitää hankkia, jottei mene täysin ohi.
  • Arctic Circle Ale. Suomalaisen Malmgårdin voimakkaasti humaloitu katajanmarjoilla maustettu olut. Myöskin tuntematon, mutta ehdottoman mielenkiintoinen. Hienoa, että suomessa uskalletaan tehdä tämänkaltaisia oluita, vaikka tämä on ilmeisesti alunperin tehty USA:n markkinoille.
  • Nøgne Ø Special Holiday Ale. Norjalaisen Nøgne Ø:n ja Amerikkalaisten Stone- ja Jolly Pumpkin Brewingin yhteistyön tulos. Tätä maistoin viime joulun aikoihin Pikkulinnussa ja muistan olleeni vähän pettynyt tähän. Ei tämä pahaa ollut, mutta odotin jotenkin enemmän noiden panimoiden nimien perusteella jotain runsaan humaloitua ja maltaista makupommia. Nyt kun tietää, mitä odottaa voi tähän suhtautua objektiivisemmin.

Aiemmin linkkaamassani Seppo Äyräväisen blogissa oli arvioitu näiden loppumisaikaa Alkosta. Ottamatta tarkemmin kantaa siihen, voin itse suositella kaikkien jouluoluiden kohdalla suosikkien hankkimista jo marraskuun puolella. Silloin ei ainakaan omat suosikit ehdi loppua, niinkuin itsellä kävi viime vuonna Santa's Little Helperin 2009:n kanssa.

Kuva täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti