torstai 3. maaliskuuta 2011

Petalos 2008

Kuva täältä.
Bierzo oli ainakin pari vuotta sitten tosi trendikäs viinialue. Täytti kaikki kunnon hipsterien vaatimukset viinialueelle joista tärkeimpänä sen, että siitä ei oikeastaan kukaan ollut kuullut. Syystäkin, aikaisemmin alue tunnettiin mencía rypäleestä tehdyistä kevyistä ja helpoista viineistään, jotka yleensä juotiin nuorina. Kuitenkin viimevuosina monet uudemmat viinitilat Bierzossa, kuten myös muilla mencíaa kasvattavilla alueilla ovat osanneet hyödyntää mencían potentiaalin modernin tyylisissä viineissä ja muu muassa New York Times maisteli Bierzon viinejä artikkelissaan vuonna 2006.

Alkossa on tällä hetkellä kahta eri Bierzon mencíaa, halvempaa Cuatro Pasosta ja vähän kalliimpaa, mutta silti kohtuuhintaista Pétalosta. Cuatro Pasos on itseltäni maistamatta, mutta se on saanut kohdalleen melko paljon kehuja niin täytyy varmaan ottaa vaikka viikonloppuna testiin. Tuo Pétalos on kuitenkin jo yksi pidempiaikaisista omista suosikeistani.

Viini on tumman punainen väriltään, ja huomattavan violetin sävyinen. Tuoksussa on tummia marjoja, runsaahkosti tanniineja ja erikoisesti savun ja ruudin aromeja. Maku on voimakas, marjainen jossa erityisesti mustikka nousee esille, notkea ja pehmeällä mutta pitkällä jälkimaulla.

Pétaloksen vuoden 2008 vuosikerta on todella upea viini, yhä yksi alkon parhaista, mutta samoin kuin trendikkäillä indiebändeillä, uskottavuus häviää iän myötä ja uusin ei koskaan pärjää debyytille. Vuoden 2006 ja 2007 vuosikerrat olivat parempia. Niissä juuri tuo persoonallinen savuisuus oli voimakkaampaa ja monimuotoisempaa. Eikä Bierzon tuntemuksellakaan pysty enää pätemään kuin ehkä Haukiputaan Esson kahviossa. Nyyh...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti