perjantai 25. maaliskuuta 2011

Ravintola Grotesk

Kuva täältä.
Kävin vaimoni kanssa tiistaina Groteskissa syömässä neljän ruokalajin "Chef's table" -menun, kun sellainen oli kaksi yhden hinnalla (eli 49 euroa) tarjouksessa Citydealin kautta. Tämä oli meille jo toinen käyntikerta Groteskissa, kun ensimmäisen kerran olin siellä muutama kuukausi avaamisen jälkeen alkuvuodesta 2008, jolloin paikasta jäi mieleen todella positiivinen kuva. Nyt oli mielenkiintoista nähdä, että oliko paikka muuttunut parempaan tai huonompaan suuntaan, tai onko toisaalta oma vaatimustaso kasvanut.

Saavuimme paikalle 19:30 ja ravintola oli suhteellisen täysi. Sattumoisin vieraana oli meidän vieressämme MasterChef tuomari ja Farangin keittiömestari Tomi Björck. Annoin hänen kuitenkin syödä rauhassa, enkä halunnut häiritä häntä omalla MasterChef palautteellani (olen muutenkin katsonut viime aikoina Top Chefiä ja Master Chefistä on uusimmat jaksot katsomatta). Otin alkudrinkiksi oman suosikkini manhattanin ja vaimoni otti white ladyn. Groteksin baari on suhteellisen tunnustettu ja oli kiva nähdä miten omat drinkkitekeleeni suhtautuvat ammattibaarimikkojen vastaaviin. Minun Manhattanini oli todella hyvä ja muistutti melko paljon omaanikin. Vaimoni white lady taas olisi kaivannut hiukan enemmän terävyyttä, mutta hyvä sekin oli.

Menun pariksi otimme 37 euroa maksavat viinipaketit, joka sisälsi neljä viiniä. Alkuruoka oli kurpitsakeitto, jossa  oli muistaakseni pekonista ja chilistä tehtyä murua. Keitto oli todella hyvän makuinen ja poikkeuksellisesti kurpitsakeitoksi yllättävän vähän makea, mutta silti upean kurpitsan makuinen. Jos keitosta jotain miinusta pitäisi keksiä, niin se onhan se annoksena vähän tylsä. Viininä oli ranskalainen muistaakseni Loiresta tuleva viognierin ja jonkun muun sekoitus, jonka etiketissä oli sokeankirjoitusta. Hienosta etiketistä huolimatta viini oli vähän pettymys ja vaikka se sopikin ihan ok keiton kanssa, ei se senkään kanssa loistanut.

Pääruuaksi tuli härän niskaa ja hollandaise perunapyreetä. Tämä annos oli illan paras, niska oli todella mehevää ja mureaa ja tuo perunapyree myös todella hyvää. Kastiketta olisi saanut ehkä olla runsaammin, mutta se oli pieni miinus todella hyvässä annoksessa. Viininä tuli jotain portugalilaista, joka oli ihan hyvää. Parempaa kuin alkuruuan valkoviini, muttei siltikään mitenkään erityistä.

Pääruuan jälkeen tuli kahta eri juustoa, appenzelleriä ja sinihomejuustoa, jotka tarjottiin pähkinöiden, balsamicon ja hunajan kanssa. Juustot olivat ihan ok, mutta näiden kanssa tarjottu viini oli tämän illan parasta juoma-antia. Viini oli makea jälkiruokaviini, jota on vahvistettu konjakilla. Samantapaista viiniä tarjottiin myös samojen ravintoloitsijoiden Demossa juustojen kanssa, jossa se jäi mieleen ja oli todella mukava saada tätä herkkua uudestaan. Löysin Wikipediasta artikkelin Pineau des Charentesista, jonka kuvaus vastaa juuri tätä. Ikävä kyllä Alkosta ei mitään vastaavaa taida löytyä. Sääli.


Jälkiruokana oli maitosuklaamoussea ja veriappelsiinijäätelöä. Jälkiruoka oli ruuista heikoin, vaikka silti varsin hyvää. Se oli teknisesti virheetön, mutta siinä ei ollut mitään jännittävää. Jälkiruokaviininä oli Beerenausleseä, joka oli myös todella hyvää. Tosin niin taitavat beerenausleset olla aina. Jälkiruoka oli ainoa mistä minulla oli julkaisukelpoinen kuva, sääli sillä se oli annoksista visuaalisesti heikoin.

Kaikenkaikkiaan ruuat olivat Groteskissa todella hyviä, ja näin muistan myös olleen vuonna 2008. Kaikesta muusta sitten löytyy pientä nillitettävää. Ensiksi suurinpana se, että meille ei tarjottu menun kanssa ollenkaan leipää. Muistan vuodelta 2008, että juuri herkullisen hummuksen kanssa tarjotut leivät olivat Groteskissa todella hyviä ja osasin jo kotoa lähtiessä odottaa näitä. Kuitenkaan siinä pitkähkössä tauossa alkuruokaa odotellessa ei niitä meille tarjottu. Kun olin itse riittävän pitkään katsellut naapuripyödän leipiä kateellisenä, pyysin niitä itse tarjoilijalta alku- ja pääruuan välissä ja sitten saimme ne. Voi olla, että tuohon Chef's Table menuun leivät ei kuulu, sillä eräs eat.fi:n arvostelija kritisoi juuri samaa asiaa (tuntematon 21.3.2011).

Toinen selkeä kritiikin kohde olivat nuo keskinkertaiset valko- ja punaviinit. Groteskissa on kuitenkin varsin pätevä viinilista, niin about samaan hintaan olisin osannut sieltä plokata huomattavasti paremmat viinit. Mutta minkäs teet yllätysmenun kanssa, pakko luottaa sommelieriin. Hyvänä puolena valko- ja punaviiniä tuli 16 cl annokset, jolloin kaikki nuo 4 viiniä ja alkudrinkit aiheuttivat seuraavalle työpäivälle taas hiukan keskittymisvaikeuksia.

Muuten ilta oli varsin onnistunut ja kun tuon menun sai käytännössä puoleen hintaan, niin oli se hintaisekseen todella kohtuullinen. Palvelussakaan ei ollut mitään moitittavaa leipien puuttumista lukuunottamatta, se oli mukavaa ja riittävän toimivaa. Kuitenkin jos Groteskiin on ilman tuota lahjakorttia menossa, melkein suosittelen pysymään à la carte listan puolella, jolloin on parempi mahdollisuus vaikuttaa viineihin ja nuo leivätkin todennäköisesti tuodaan mukaan.

4 kommenttia:

 1. Ilmeisesti tuota CityDealin kaksi yhden hinnalla -tarjousta vedetään juuri esimerkiksi leipien puuttumisella kannattavammaksi? Meillä kävi samoin, leipiä ei saatu kun käytimme ko. lahjakorttia, kun taas "omalla rahalla" maksettaessa leivät tulivat automaattisesti pöytään.

  VastaaPoista
 2. Jooh, me kyllä saimme ne leivät kun pyysimme, mutta olisi ollut kivempi jos kaikki ne saisi pyytämättä.

  Luulisi kuitenkin tuollaisen lahjakortin pointin olevan mainostaa ravintolaa, niin siihen nuo leivät olisivat omimmillaan kun ne Groteskissa kuitenkin ovat todella hyviä.

  VastaaPoista
 3. Leipä on maksullista- Eipä sitä tuoda ilman, että asiakas sen tilaa. Kannattaa seuraavaksi kysäistä.

  VastaaPoista
 4. Hassua, yleensä kaikissa ravintoloissa missä olen ollut suomessa, joissa myös leipää on ollut tarjolla, on se kuulunut hintaan. Eikä mielestäni Groteskissa tuota leivän maksullisuutta mitenkään indikoitu, eikä sitä meiltä laskutettukkaan.

  Eli oletko varma tuosta?

  VastaaPoista