tiistai 8. maaliskuuta 2011

Blinit toisella reseptillä


Tammikuussa uhkailin kokeilevani tehdä blinejä myös toisella reseptillä, ja nyt laskiaissunnuntaina toteutin tämän. Tämä resepti on napattu Glorian Ruuan ja Viinin numerosta 1/2008, jossa alunperin pienemmistä bliniletuista oli tehty "burgereita".

Tätä reseptiä on tullut vuosien varrella käytettyä useammankin kerran ja se eroaa tuosta aikaisemmin käyttämästäni suurimmilta osin pienemmällä jauhojen määrällä ja huomattavasti suuremmalla kananmunien määrällä ja tämä näkyi myös koostumuksessa ja maussa. Nämä olivat huomattavasti kevyempiä ja näissä oli vähemmän kitkerähköä tattarin makua, kuin tuossa aikaisemmassa reseptissä. Vaimoni mielestä tällä reseptillä tehdyt olivat parempi, mutta omaan makuuni juuri nuo aiemmat voimakkaammin tattarisemmat ja täyteläisemmät olivat parempia. Luulen, että optimi olisi jossain näiden kahden reseptin välillä.

Tuossa Ruuan ja Viinin reseptissä oli kuitenkin yksi todella hyvä vinkki, varsinkin jos tekee suurempia määriä. Eli sen jälkeen kun on paistanut blinit, paistaa niiden pinnat vielä nopsaa kertaalleen jolloin saa todella rapean pinnan.

Tällä ohjeella tulee noin 8-10 isoa bliniä, tai 30 pienenpää.

Blinit

Taikinan juuri (valmistetaan edellisenä päivänä)

1 tl tuorehiivaa
2 1/2 dl lämmintä maitoa
n. 1 1/2 dl vehnäjauhoja
n. 1 1/2 dl tattarijauhoja

Taikina

5 kananmunaa
1 dl kirkastettua voita
1 pullo (0,33 l) olutta
ripaus sulaa
ripaus valkopippuria
(n. 2 1/2 dl vehnäjauhoja)
kirkastettua voita paistamiseen

Lisäksi
250 g silakan, muikun tai kirjolohen mätiä
3-4 dl smetanaa tai paksua ranskankermaa
3-4 dl hienonnettua sipulia
1 dl tilliä

Tee taikinan juuri. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita jauhot nopeasti joukkoon, jotta juureen ei synny sitkoa. Peitä kulho puhtaalla liinalla ja säilytä huoneenlämmössä yön yli, noin 10 tuntia.

Tee taikina seuraavana päivänä. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset, kirkastettu voi ja olut yön yli seisoneeseen juureen. Mausta suolalla ja valkopippurilla makusi mukaan. Sekoita taikina vispilällä tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja.

Vatkaa valkuaiset pumpulimaiseksi vaahdoksi ja kääntele vaahto taikinaa.

Lämmitä lettupannu kuumaksi. Laita kirkastettua voita ja reilusta taikinaa pannuun. Taikina saa lähes täyttää kolon.

Käännä lämpöä hieman pienemmälle. Tarkkaile pannun lämpötilaa, sillä blinin tulisi hyytyä kokonaan ennen kuin se käännetään ensimmäisen kerran. Paistopinnan tulisi kuitenkin saada kaunis, ruskea väri. Lisää kirkastettua voita heti blinin kääntämisen jälkeen niin, että blini pysyy irti pannun pinnasta ja voi kuplii blinin reunoilta.

Kun blini on paistettu yhden kerran molemmilta puolilta, paista molemmat puolet vielä kertaallee. Näin blineihin tulee todella rapea pinta.

Kirkastettu voi
Kirkastetusta voista on poistettu hera, jolloin se kestää korkeampaa paistolämpötilaa kuin tavallinen, käsittelemätön voin.

Kuutioi voi ja laita se kattilaan. Sulata voi ja anna sen kiehahtaa kevyesti, kunnes sakka alkaa erottua.

Ota kattila liedeltä ja anna sakan valua pohjaan. Kaada kirkas voi varovasti erilliseen astiaan.

Itse käytin lettupannun sijaan blinipannuja, joilla tällä ohjeella tuli noin 8 kappaletta. Mätinä käytin suosikkiani, siian mätiä.

Hyvää laskiaista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti