perjantai 21. lokakuuta 2011

Peter Lehmann Barossa Shiraz 2008

Jos alkoholia voi niin sanotusti väärinkäyttää, niin tämä viini on joutunut pahasti väärinkäytetyksi.

Minut esitteli Peter Lehmannille suurena konossöörinä tunnettu ystäväni vuoden 2008 Ilosaarirockissa, jossa heti havaitsin sen loistavat taipumukset maistua herkulliselta niin Riedelin lasista, kuin suoraan pullon suustakin nautittuna. Ensiesittelyn jälkeen minulla ja Peterillä on ollutkin varsin hauskoja hetkiä vuosien varrella. Aina, kun tarvitsin varmasti hyvän viinin päihtymistarkoitukseen, niin käännyin ystäväni Peterin puoleen. Niin mökkikeikoilla, kosteissa kesäisissä grillibileissä kuin 2009 Provinssirockin alueen ulkopuolella, kun piti vetää hyvät pohjat ennen Manowarin keikkaa.

Nyt kuitenkin lähestyvä 30. vuosikymmen on tuonut mukanaan tylsyyden, ja Peter on jäänyt viime aikoina Alkon hyllyyn vain muistuttamaan näistä hauskoista hetkistä. Siitä, kun viimeksi korkkasin Peter Lehmannin taitaa olla aikaa lähes kaksi vuotta. Joten, kun vuosikertakin on ehtinyt jo vaihtua pariin kertaan oli hyvä aika kokeilla, miten Peter toimisi vähän sivistyneemmin ja ostin pullollisen ihan vaan ruuan kanssa nautittavaksi.
Kuva täältä.

Mutta ensiksi hiukan taustoja Peteristä. Peter Lehmann Winesin viinitila tulee Austraalian ehkä arvostetuimmalta viinialueelta Barossa Valleysta, joka on juurikin tunnettu shirazeistaan. Tilan perusti muun muassa Yalumballa aiemmin työskennellyt Peter Lehmann vuonna 1979 ja ensimmäiset vuosikerrat julkaistiin 1980. Tämän jälkeen Peter Lehmann Winesista on tullut yksi austraalian arvostetuimmista viinitiloista.

Peter Lehmann Barossa Shiraz tulee nimensä mukaan Barossan laaksosta Etelä-Austraaliasta ja on sekoitus useamman eri viinitarhan rypäleitä. Käyttämisen jälkeen viiniä on kypsytetty 12 kuukautta ameriikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Ulkonäöltään Peter Lehmann Barossa Shiraz on erittäin tumman punaista ja lähenee melkein mustaa. Voimakkaassa ja syvässä tuoksussa on hilloisia tummia marjoja, tanniineja joissa mukana karamellisoitunutta lihaa ja kevyesti vaniljaa. Maku on tanniininen, erittäin pippurinen, mausteinen, yrttinen ja voimakkaan marjainen, jossa on muun muassa mustikoita. Taustalla on hiukan makeutta ja käyneitä marjoja, jotka antavat pienen epämiellyttävän säväyksen, muttei mitenkään häiritsevästi. Jälkimaku on voimakas ja siinä pippurisuus muuttuu lähes chiliseksi

Ruuan kanssa tämä on melko mahdoton viini ja todella voimakas maku ajaa helposti kevyempien makujen yli. Riista tai rasvainen lampaan filee tai paisti saattaa pystyä pistämään tälle sopivasti vastaan. Ilman ruokaa nautittuna Peter Lehmann on todella hyvää ja marjaisuus yhdistyy hienosti pippuriseen tanniinisuuteen, eikä viini ole missään vaiheessa liian kireä, vaan tasapainoinen.

Eli summa summarum, Peter Lehmann Barossa Shiraz on kuin luotu väärinkäyttöä varten. Luulen, että meillä tulee olemaan vielä paljon hyviä hetkiä yhdessä.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/442837

PS. Alkossa on myös Peter Lehmannin Stonewell Shiraz 39,9 euron hintaan. Olen juonut yhden pullon sitä aiemmin ja se oli todella hyvää, muttei mielestäni hintansa veroista.

2 kommenttia: