tiistai 16. marraskuuta 2010

Chilillä, juustolla ja avokadolla maustettu tortillakeitto

Viime viikonloppuna tein olutruokien lisäksi myös meksikolaista ruokaa. Meksikolainen keittiö on yksi suurimmista suosikeistani. Siinä yhdistyy samaan aikaan upealla tavalla tuoreiden kasvisten raikkaus, limetin kirpeys, chilin polte ja suosikkiyrttini korianterin sekä käristetyn lihan maku.

Meksikolaisen keittiön antimia pääsin itse maistelemaan vuosi sitten talvella Meksikon matkalla Playa del Carmeniin. Yleensä sanotaan, että meksikolainen keittiö eroaa melko paljon siitä mitä näillä leveysasteilla Tex Mexinä syödään. Se on totta, aito meksikolainen on paljon parempaa. Siellä ruoka oli paljon koruttomampaa, ei ollut samanlaista juustokastikkeella ja ranskankermalla mässäilyä, mutta maut olivat myös puhtaampia ja raikkaampia joka sopikin hyvin kuumaan ilmaan. Helsingissä olisi mielestäni tilaa jollekkin hiukan autenttisemmalle meksikolaisravintolalle, mutta nyt täytyy yrittää toistaa makuja kotioloissa.

Tämän alkuruokakeiton ohje on alunperin WSOY:n kultaisesta keittokirjasta, mutta koska sen ohje oli niin epämääräinen ja huonosti kirjoitettu, niin kirjoitin siitä tähän sellaisen version kuin mitä itse olen yleensä tehnyt.

Chilillä, juustolla ja avokadolla maustettu tortillakeitto

4 tomaattia
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
2 chilipalkoa
1 l hyvää kanalientä
2 avokaadoa
150 g fetajuustoa
2 tortillalettua
öljyä paistamiseen ja uppopaistamiseen
suolaa
pippuria
(1 tl chilikastiketta)

Poista chilistä siomenet ja pilko chili muutamaksi suikaleeksi. Kuori sipuli ja leikaa se lohkoiksi.

Kuumenna öljyä paistinpannussa ja ruskista chilisuikaleita niin, että ne ottavat vähän väriä. Siirrä chilit tehosekoittimeen Ruskista samassa öljyssä sipuleita ja valkosipulia, niin että ne ottavat vähän väriä. Siirrä paistetut sipulit tehosekoittimeen chilien kanssa.

Kalttaa tomaatit ja poista siemenet ja siirrä tehosekoittimeen. Aja kasvikset tehosekoittimessa tasaiseksi.

Siirrä kasvissose kattilaan ja keitä hiukan kokoon, kunnes seos muistuttaa tomaattimurskaa paksuudeltaan. Lisää kanaliemi, kiehauta ja anna hautua noin 30 minuutin ajan. Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla (ja chilikastikkeella).

Leikkaa tortillalettu suikaleiksi ja uppopaista suikaleet öljyssä rapeiksi. Pilko avokaado ja fetajuusto kuutioiksi.

Asettele avokaado, fetajuusto ja tortillasuikaleet syville lautasille ja kaada keitto päälle.

Keiton tulisuutta voi säädellä chilin määrällä, lajikkeella ja chilikastikkeella. Itse pidän tulisesta ruuasta ja käytin maustamiseen Meksikosta tuomaani chipotlekastiketta vielä hiukan runsaammin.

Juomaksi tämän kanssa sopii vaikka meksikolainen Sol -olut limettilohkon kanssa tai vaikka yksi suosikkidrinkeistäni Margarita. Tällä kertaa en tosin tehnyt Margaritoja, sillä ostamani Don Julio Reposado -tequila on loppu. Alkossa taisi olla myynnissä muutama hiukan parempi tequila myynnissä. Margaritat ovat kuitenkin sitä parempia, mitä parempaa tequilaa niissä käyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti