tiistai 2. marraskuuta 2010

Viini, Ruoka ja Hyvä Elämä 2010


Viikonloppuna tuli käytyä Messukeskuksen Viini, Ruoka ja Hyvä Elämä messuilla. Nämä messut olivat ensimmäiset lajiaan itselleni ja edeltävän kerran kun vierailin messukeskuksessa olin järjestyksenvalvojana yhdessä keskuksen anniskeluravintoloissa moottoripyörämessuilla. Se oli varsin miellyttävä kokemus ja messuvieraat olivat mukavaa sakkia. Eräskin pääosin niskasta muodostuva motoristi halusi silloin tehdä tuttavuutta kanssani: "Ootsä nostanu rautaa?" hän kysyi. "En." vastasin. "No sen kyllä huomaa, höhöhöhö."


Ruoka ja viinimessuilla kävijät näyttivät kuitenkin olevan hiukan sofistikoituneempaa sakkia, eivätkä samaan aikaan olleet kirja- ja musiikkimessut näytänneet haittaavan. Hipsterit pysyivät piilossa. Messuilla oli esitteillä monenmoista erilaista ruokaa ja keittiötarviketta ja aikaa minulla vierähti yli viisi tuntia maistellen erilaisia näytteitä, viinejä ja puhuen eri näytteilleasettajien kanssa heidän tuotteistaan.

Mukaan tarttui myös kaikenlaista. Ostin mm. puolen kilon lohkareen parmesaania, juustoportin vuohen gruyereä, oliiviöljyä, Forsmannin teetä ja Hakaniemen Hallissakin vaikuttavan Deli Delin myymää lakritsihilloa. Enemmänkin olisi voinut ostaa kaikkea herkullista, mutta oli vaikea keksiä mihin joitain myytäviä tuotteita käyttäisi. Esimerkiksi Poppamiehellä oli todella hyvää jalapeno-serrano sinappia myynnissä, mutta mihin sitä käyttäisi?


Yhdet mielenkiintoisimmista myytävistä tuotteista oli ZenGrown ja kilpailevan Indoor gardenin yrttiruukut, joihin kaupasta ostetut yrttiruukut voi laittaa jatkamaan kasvamistaan vesiviljelmässä. Olin todella lähellä, etten ostanut 99 euroa maksavaa Indoor gardenin ruukkua mutta ongelmana on, että tätä on vaikea saada sopimaan nätisti sisustukseen. Pitää katsoa, jos nämä saisi sijoitettua johonkin nättiin koriin niin pitää hommata.

Viinipuoli oli about niin kiva kuin mitä Suomen alkoholilainsäädännön puitteissa on mahdollista. Lapsiahan tänne puolelle ei päässyt, joka varmasti monta lapsien kanssa tullutta harmitti. Lisäksi olisi ollut kiva jos ruokapuoli olisi ollut yhdistetty viinipuoleen. Viinejä edusti pääosin maahantuojat ja osa heidän messuille rekrytyistä avustajista ei tuntunut tietävän myydyistä viineistä kovinkaan paljoa. Kysyin esimerkiksi kahden portviinin eroa, ja vastaus oli suurinpiirtein "Ööö no emmätiiä jotku on sanonu et tää on niinku parempaa isommissa määrin ja tää taas vähemmissä, ootas mä luen tästä esitteestä mitä tästä sanotaan." Onneksi joillain tiskeillä satuin osumaan selkeästi asiantuntevamman maahantuojan kanssa, joka oli myös aidosti innostunut edustamistaan viineistään ja osasi kertoa niistä paljon.

Tässä lyhyet muistiinpanot niistä viineistä mitä maistoin:

Le Colture Prosecco Superiore di Cartizze Spumante D.O.C: Erittäin hyvä prosecco. Tuoksultaan hiukan makean hedelmäinen ja raikas. Maussa myös taustalla kevyttä hedelmäistä makeutta, mutta sopivasti tasapainossa hapokkuuden kanssa. Tätä ei taida Alkosta saada ja edustaja näytti hiukan nyrpeältä kun yritin tiedustella tätä. Ilmeisesti Alkon kanssa on hiukan vaikeuksia. Edustaja: Le Colture

Zuccardi Serie A Torrontés: Argentiinalaisen Zuccardin Torrontés, joka oli tuoksultaan kukkea ja sitrusmainen. Maultaan melko kevyt mutta miellyttävä valkoviini jota saa Alkosta. Sopii varmaan parhaiten nautiskeluun ja ruokiin joihin kevyempi valkoviini sopii. Esimerkiksi aasialaiset ruuat voisivat olla sopivia. Eustaja: Viinimaa.fi

Nederburg Edelrood 2008: Etelä-Afrikkalainen cabernet sauvignonin ja merlotin sekoitus. Tästä en kerennyt mitään erityisen kummoisia muistiinpanoja tehdä, mutta oli myös melko mitäänsanomaton punaviini. Tätäkin saa Alkosta. Viinimaa.fi

Zuccardi Zeta Malbec Tempranillo 2003: Tämä on taas Argentinalaisen Zuccardin lippulaiva tuote. Halusin maistaa tätä kun eräs tuttavani oli kehunut tämän edeltävää vuosikertaa parhaaksi viiniksi mitä oli maistanut. Tuoksultaan tämä oli marjainen ja hiukan tanniininen. Maultaan runsas ja suht terävän tanniininen. Jälkimaku oli keskipitkä ja pippurinen. Tätä saa Alkon tilausvalikoimasta ja luulen, että minun pitää hamstrata tätä pari pulloa. Edustaja: Viinimaa.fi

Sancerre Domaine Franck Millet: Sauvignon Blanc jonka nautin messuilta ostettujen ostereiden kanssa. Erittäin sitruunainen, omenainen ja aromikas. Hieno sauvignon blanc. Tätä saa Alkon tilausvalikoimasta. Edustaja: K-Wines

Chateau Carsin Liquoreux 2000: Ranskalainen Bordeauxin Semillonista tehty jälkiruokaviini. Tämä oli runsaan hedelmäinen ja jalohomeinen. Jälkiruokaviinitietämykseni on melko heikkoa, joten en osaa sanoa oliko tämä lajissaan erityisen hyvä tai huono, mutta itseäni ainakin maku miellytti. Mutta toisaalta pidän kaikesta makeasta. Edustaja: Chateau Carsin

Pacific Rim Framboise: Amerikkalainen vadelmista tehty 16,5% erittäin makea hedelmäviini. Tuoksultaan ja maultaan tämä on todella runsaan vadelmainen. Kävisi melkein jäätelön kanssa itsessään kastikkeena. Pientä miellyttävää portviinimäistä terävyyttä tässä kuitenkin kuitenkin. Tämä on kait tulossa lähiaikoina Alkoonkin. Tämä on hieno jälkiruokaviini, mutta varauksella. Edustaja: Vindirekt

Dow's Port 2005: Punaviininen ja tanniininen, hiukan makea tuoksu. Maultaan makeahko ja runsaan mansikkainen, pitkä ja runsas jälkimaku. En oikeastaan tiedä portviineistä mitään, mutta tämä oli hyvää. Pitäisi tutustua portviineihin enemmänkin. Edustaja: Winestate

Messujen jälkeen oli melko pää pyörällä kaiken informaation ja mainostuksen jälkeen. Kuitenkin kivat messut ja pitää ehdottomasti mennä ensi vuonnakin. Pyörähdin myös poistuessani musiikkimessujen puolella kuolaamassa Gibsoneita ja Fendereitä. Siellä näin "taiteilija" Loiron ja Linda Lampeniuksen. Loiro oli yhtä ällöttävä kuin aina ja Linda ei soittanut viulua kyykyssä. Tylsää.

1 kommentti:

  1. Niiin hyvää ruokaa! Loirokin tainnu viihtyä enempi ruokamessujen puolella :D

    VastaaPoista