torstai 4. marraskuuta 2010

Italialaistyylinen lihamureke


Bongasin tämän lihamurekkeen ohjeen New York Timesin Dining & Wine -sivuilta, joilla on usein hyviä reseptejä ja ruokajuttuja. Sivuilla lihamurekereseptin nimi oli fancy meatloaf. Itse nimesin sen italialaistyyliseksi, sillä hieno lihamureke kuulostaa tyhmältä. Italialaistyylisen tästä tekee parmesanin, sitruunan ja persiljan yhdistelmä.

Tein tämän nyt kolmatta kertaa ja mureke on todella herkullinen varsinkin nyt syksyllä sienirisoton kanssa. Tässä ohje sellaisena, kuin itse tein sen.

Italialaistyylinen lihamureke
800 g naudan jauhelihaa
siivu italialaisen leipää, revittynä paloiksi ja reunat poistettuna
2 dl maitoa
2 kananmunaa
100 g pekonia tai pancettaa hienonnettuna
1,5 dl parmesaania raastettuna
1 dl persiljasilppua
2 tl sitruunaraastetta
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
2 dl valkoviiniä

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Liota leipää maidossa 10 minuuttia.

Sekoita kulhossa jauheliha, pekoni (tai pancetta), parmesaani, persilja ja sitruunaraaste. Mausta suolalla ja pippurilla. Purista leivästä ylimääräinen maito pois ja sekoita lihan joukkoon. Jatka sekoittamista kunnes massa on sekoittunut tasaiseksi, mutta varo ettet sekoita liikaa. Siirrä liha leikkuulaudalle ja muotoile noin 25 cm pitkäksi ja 10 cm leveäksi murekkeeksi.

Lämmitä öljy ja voi suuressa paistinpannussa. Paista mureketta kuumalla pannulla kunnes pinta ruskistuu ja karamellisoituu noin 3 minuuttia. Käännä mureke varovasti ja paista toista puolta samanverran. Siirrä mureke uunivuokaan.

Kaada valkoviini paistinpannulle ja deglaseeraa pannuun tarttuneet palaset. Kaada valkoviini paistinpannulta murekkeen päälle uunivuokaan. Laita lihalämpömittari murekkeen paksuimpaan kohtaan ja siirrä uuniin.

Paista uunissa kunnes murekkeen sisälämpötila on 65 astetta, noin 25 minuuttia. Lusikoi välillä lientä murekkeen päälle paistumisen aikana. Kun mureke on kypsä, nosta se pois uunista ja kääri folioon vetäytymään noin 10 minuutiksi.

Uunivuokaan jäljelle jäänyt liemi on erittäin hyvän makuista ja siitä kannattaa keittää kastike murekkeelle, esimerkiksi suurustamalla ja lisäämällä kermaa ja mausteita.

Mureke oli jälleen erittäin hyvin onnistunut. Sienirisottoon en ollut aivan tyytyväinen, joten en laita sen ohjetta tänne. Suoriltaan en osaa sanoa mikä siinä oli vikana, mutta siitä puuttui joitain. Voi olla, että oma vaatimustasoni sienirisotolle nousi Ravintola Luomon risoton jälkeen niin korkealle tasolle, ettei sitä aivan helpolla saavuteta. Pitää jatkaa risottokokeiluja ja raportoida niitä tänne.

1 kommentti:

  1. Enpä ole huomannut laittaa murekkeeseen lämpömittaria, aina saa olla ihmeissään onko se kypsää ja leikellä sitä asian varmistamiseksi ja sehän tietty päästää nesteet ulos ja tekee ruoasta sörkityn näköisen. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista