tiistai 9. marraskuuta 2010

Feijoada, eli brasilialainen liha-mustapapupata

Ensi talven, tai oikeastaan tämän talven kun sitä valkosta shittiä on alkanut tulla jo taivaalta, pakoreissuni suuntaa Brasiliaan. Tällä kertaa meitä on vähän enemmän possea lähdössä ja olemme pitäneet jo pari suunnittelusessiota, joissa on myös etukäteen mehusteltu brasilialaisella ruualla. Tämän kerran isännöintivuoro osui minulle ja päätin tehdä brasilialaista liha-mustapapupataa Feijoadaa.

Etsin hiukan tietoa Feijoadasta Internetistä ja tietääkseni tämä on alunperin Portugalilainen ruoka, mutta noussut Brasiliassa kansallisruuan asemaan. Yleensä tähän ruokaan käytetään lihana makkaroita ja mahdollisimman halpoja porsaan ja naudan osia, kuten poskea, potkaa tai korvia. Koska Jeesus oli kieltänyt kaupassa käynnin viime lauantaina, jouduin itse tyytymään naudan paistiin ja porsaan kasleriin mitä löysin Kampin K-kaupasta.

Tämä resepti on yhdistelmä Larousse Gastronomicuen Feijoada reseptiä ja muutamaa muuta netistä löytynyttä. Ohje on noin kuudelle.

Feijoada

800 g mustia papuja
3 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
300 g pekonia
400 g chorizo makkaroita
300 g porsaan lihaa
300 g naudan lihaa
2 sipulia
2 punaista paprikaa
2 tomaattia
2 tl juustokuminaa
1 tl mustapippuria
suolaa
(jauhoja)

Liota pavut yön yli. Kaada liotusvesi pois ja laita pavut, hienonnetut valkosipulin kynnet ja laakerinlehdet pataan ja peitä vedellä kunnes pavut ovat selkeästi peittyneet. Kiehauta ja anna hautua tunnin ajan.

Pilko pekoni suikaleiksi. Paista pekonia paistinpannulla, kunnes ne ovat kypsyneet ja rasva alkanut irrota. Siirrä pataan.

Pilko sipuli ja paprika kuutioiksi. Kuulota kasviksia pekoninrasvassa kunnes ne hiukan pehmenevät, mutta varo ettet ruskista. Siirrä pataan.

Kalttaa tomaatit, pilko kuutioiksi ja siirrä pataan.

Pilko chorizomakkarat pienemmiksi ja paista pannulla kunnes niiden pinta hiukan ruskistuu ja niistä irtoaa rasvaa. Siirrä pataan.

Pilko naudan liha kuutioiksi ja paista pannulla chorizon rasvassa kunnes ne ruskistuvat pinnalta. Siirrä pataan.

Pilko porsaan liha kuutioiksi ja paista pannulla jäljelle jääneessä rasvassa kunnes ne ruskistuvat. Saatat joutua tässä vaiheessa lisäämään hiukan rasvaa riippuen paljon sitä on pannulla jäljellä ja kuinka rasvaista liha on.

Mausta pata juustokuminalla ja mustapippurilla. Lisää vettä sen verran, että lihat peittyvät ja anna hautua ilman kantta vähintään tunnin ajan. Tarkista liemen maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Jos liemi on liian ohutta, voit suurustaa sen jauhon ja veden seoksella. Jos lisäät jauhoja anna liemen vielä hautua noin 10 minuuttia lisäämisen jälkeen.

Tarjoile riisin, chilikastikkeen, korianterisilpun ja appelsiininlohkojen kanssa.

En tiedä kuinka autenttista tästä tuli, mutta tuloksena oli ehkä onnistunein pataruoka minkä itse olen tehny. Mielenkiintoisena huomiona, tämän ruuan kallein ainesosa naudan sisäpaisti oli maultaan ja koostumukseltaan kaikkein heikointa eri lihoista. Makkarat, pekoni ja porsaan kasler taas olivat todella herkullisia. Luulen, että paistin korvaaminen esimerkiksi naudan poskella olisi tehnyt tästä vielä parempaa.

Pahoittelut, ettei tästä ole kuvaa. Kun nälkäiset vieraat odottivat ruokaa en viitsinyt alkaa säätämään valojen ja kameran kanssa. Googlen kuvahausta löytää kuvia joista voi approksimoida miltä tämän tulisi näyttää.

Kuva täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti