keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Chilillä maustettu omenapiirakka

Olen tässä blogissa maininnut New York Timesin Dining & Wine osion jo muutaman kerran ja jatkan sitä tässä, sillä se on parhaimmillaan tämän hetken kiinnostavin ruokajulkaisu. Vaikka Hesarin ruokaosio onkin ihan ok, jää se innovatiivisuudessa ja asiantuntemuksessa kauas New York Timesin tasosta. Tästä osoituksena on esimerkiksi muutama päivä sitten verkkoon ilmestynyt artikkeli jenkkien uusista piirakkainnovaatioista.

Nyt kun olen myös itse viimekuukausina ymmärtänyt piirakoiden hienouden sopi tämä artikkeli kuin nyrkki silmään. Tämän artikkelin mukana tuli 15 erilaista piirakkareseptiä yhdistettynä upeisiin kuviin. Itse päätin näistä nyt viime viikonloppuna kokeilla chilillä maustettua omenapiirakkaa, tai oikeastaan alkuperäiseltä nimeltään Apple Green-Chili Pie With Cheddar Crust and Walnut Streusel. Tässä ohje suomennettuja ja sellaisena kuin itse tein. Korvasin esimerkiksi nuo hatch-chilit jalapenoilla, sillä ei mitään hajua mistä noita voisi saada.

Chilillä maustettu omenapiirakka

Pohjaan
3 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
3/4 dl kylmää suolatonta voita kuutioina
1 1/4 dl cheddarjuustoa hienona raasteena
5 rkl jäävettä

Täytteeseen
1 l kuorittuja happamia omenoita lohkottuna, esimerkiksi Granny Smith
1 dl vihreitä chilejä paloiteltuna
2 rkl sitruunamehua
1 1/4 dl sokeria
1 1/4 dl fariinisokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl maustepippuria
1/4 tl muskottia, mieluiten vastaraastettuna
1/4 tl suolaa
1/2 dl maissitärkkelystä (esimerkiksi Maizena)

Päälle
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl murskattua saksanpähkinää
1/4 dl sokeria
1/4 dl fariinisokeria
4 rkl suolatonta voita sulatettuna

Lisäksi
vaniljajäätelöä

Tee pohja. Yhdistä jauhot ja suola yleiskoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää voita pala kerrallaan ja sekoita hitaalla nopeudella vähän kerrallaan, kunnes seos on hienoa ja rakeista. Siirrä suureen kulhoon ja sekoita juusto joukkoon. Lisää jäävesi ruokalusikallinen kerrallaan ja sekoita sormin kevyesti, kunnes taikina pysyy kasassa. Testaa puristaen pieni määrä taikinaa sormien välissä, jos se rakeilee lisää vettä. Muotoile taikinasta pallo, kääri kelmuun ja siirrä vähintään tunniksi jääkaappiin.

Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla vähintään 28 cm kokoiseksi ympyräksi. Siirrä 22 cm kokoiseen irtopohjavuokaan ja taita reunat ylös. Voit myös nipistää reunat siksakiksi. Siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi ennen paistamista.

Tee täyte. Paista paloiteltuja chilejä kuumalla pannulla tai paahda niitä uunissa, kunnes niiden pinta hiukan mustuu. Yhdistä omenat, chilit ja sitruunamehu suuressa astiassa. Yhdistä kuivat aineet ensin toisessa astiassa ja kaada omenien ja chilien joukkoon. Sekoita varovasti heittelemällä ainesosia kulhossa.

Tee päällys: Sekoita pienessä astiassa jauhot, pähkinät ja sokerit. Lisää sulanut voi ja sekoita.

Lämmitä uuni 225 C asteeseen. Lusikoi täyte reikäkauhalla pohjan päälle ja ripottele 2 ruokalusikallista nestettä astian pohjalta. Ripottele päällys tasaisesti täytteen päälle. Siirrä uuniin ja paista 10 minuuttia, pienennä lämpö 200 C asteeseen ja jatka paistamista 30 minuuttia.

Tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.

Itse tein tämän kanssa sitruunajäätelöä. Taikinaa jäi minulla jonkin verran yli, mutta pidän melko ohutpohjaisista piirakoista muutenkin. Käyttämäni jalapenot olivat myös aika tulisia, muttei liian ja omenoiden makeus yhistettynä chilin ja muiden mausteiden poltteeseen oli aivan upea. Itse paahdoin chilejä paistinpannulla, mutta parhaita niistä todennäköisesti tulee jos paahtaa ne uunissa. Tämä on tähänastisista piirakkakokeiluistani selvästi paras.

2 kommenttia:

  1. Pidät kyllä yhden tyttäristäni, ja välillä toisenkin, hyvässä ruuassa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, tyttäriäsi (myöskin sitä kolmatta) on mukava ruokkia :)

    VastaaPoista