keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Kopke 20 Years Old Tawny

Kuvan toimitti Alko
Sain tämän portviinin pikkujoululahjaksi tutuiltani (moi Matti ja Anne!). Tämä lahja sopivasti täyttikin minulla olleen portviinityhjiön, sillä olen viime aikoina alkanut mieltymään portviineihin, varsinkin vähän kypsempiin ja makeampiin, mutta en ole itse uskaltanut hankkia kun tuo luokittelujärjestelmä on ollut vähän epämääräinen ja pelottava. Nyt kun joku muu teki valinnan puolestani, niin tästähän on sitten hyvä aloittaa.

Tawny portit, mitä Kopkekin on, ovat sekoitettu Solera-prosessilla useammasta vuosikerrasta. Tawnyt ilman lisämäärettä ovat vähintään kolme vuotta tynnyrissä (tai Wikipedian mukaan kaksi), mutta yleensä hienommat tawnyt ovat luokiteltu 10, 20, 30 tai yli 40 vuotiaiksi. Tuo 20 vuotta ei tarkoita minimi-ikää, vaan sekoituksen "keskimääräistä" ikää. Jotta tämä olisi vielä epämääräisempää, tuo 20 vuotta ei välttämättä ole edes aidosti se keskimääräinen ikä, vaan enemmänkin se makuprofiili miltä 20 vuotiaan tawnyn kuuluisi maistua. Tässä on hyvä artikkeli, tawny porttien perusteista.

Kopke 20 Years Old Tawny on väriltään ruskean punainen, läpikuultavan konjakkinen ja tumman meripihkainen. Tuoksu on rusinainen, havumetsäinen ja hiukan mansikkainen. Alkoholi tuoksuu myös kevyen lämmittävästi läpi. Maku on moniulotteinen. Päällimmäisenä tulee esille rusinainen makeus ja pehmenneet tanniinit, ja taustalla jalohomeiset ja karvasmanteliset sävyt. Makukirjo toi mieleen hiukan toscanalainen jälkiruokaviini Vin Santon. Kokeilin tätä myös portviinin klassisen kumppanin, sinihomejuuston kanssa, joka korosti erityisesti viinin pähkinäisiä sävyjä.

Todella hyvä portviini ja voin ehdottomasti suositella. Pitää varmaan jossain vaiheessa lähteä käymään ihan hoodeilla Portugalin Douron laaksoon, niin pääsisi paremmin sisälle näiden hienouksiin. Siellä pystyisi surffaamaankin.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/364394

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti