keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Yalumba Y series riesling 2009

Kuva Alkolta.
Aiemmin riesling oli suosikkirypäleeni ja luulen, että tälläkin hetkellä se monien suomalaisten ykkösrypäle valkoviineissä. Vaikka chardonnay on yhä yleisin rypäle Alkon valkoviineissä, tulee riesling heti kakkosena perässä. Alunperin riesling oli saksalainen rypäle Rheinin joen viinialueilta, mutta myös Ranskan Alsacessa se on yleinen kasvatettu ja nykyään myös monet uuden maailman viinitilat kasvattavat sitä. Rieslingin sanotaan ilmentävän kasvualustaansa, tai viinitermeinä "terroiriaan" erittäin paljon, mutta silti riesling viineissä on tietynlaisensa oma mineraalinen ja raikkaan omenainen ja hunajainen maku.

Oma riesling intoiluni on hiukan vähentynyt, mutta kyllä hyvä riesling aina maistuu. Tämä Austraalialainen Yalumba Y series riesling on viininä tuttu minulle jo useamman vuoden ajalta ja joskus aiemmin tämä oli yksi suosikkivalkoviineistäni. Kuitenkaan viime aikoina en ole tätä ostanut, sillä Alkossa on paljon muitakin hyviä ja mielenkiintoisia valkoviinejä. Mutta, joulupukki toi duunipaikan joululahjojen kautta yhden pullollisen niin päätin sitten korkata tämän joulupäivän tähteiden kanssa.

Väriltään Yalumba Y series riesling vuodelta 2009 oli läpikuultavan keltainen pienellä vihreällä häivähdykseltä. Tuoksu oli yrttinen, mineraalinen ja kevyen omenainen. Maku oli mineraalinen, keskihapokas ja raikas. Hapokkuus korostui kalaruokien kanssa.

Kyllä Yalumba Y series riesling yhä maistui hyvälle, mutta ei tämä mitään erityisen suuria tunteita herättänyt. Paremmin tämä ehkä sopisi kuumana kesäpäivänä nautiskeluun. Näin talvisin kaipaan vaan hiukan tuhdimpaa valkoviiniä.

Alkon linkki: http://www.alko.fi/tuotteet/fi/580607

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti