perjantai 3. kesäkuuta 2011

Suklaa-pekonicupcaket vaahterasiirappi kuorrutuksella


Löytyykö maailmasta ihmisiä, jotka eivät pidä pekonista? Okei, löytyy varmasti löytyy. Kasvissyöjät ja tietenkin ne ihmiset, jotka eivät pidä koiranpennuista. Mutta silti on vaikea kuvitella miksi joku ei pitäisi pekonista. Sen suolan, rasvan ja savun maun pyhään kolminaisuuteen perustuva maku on aivan voittamaton ja se pystyy muodostamaan todella hienon parin lukemattomien ruokien parina.

Näin parsakauden loppupäässä esimerkiksi se sopii todella hyvin ihan vaan sellaisenaan parsan kanssa, tai esimerkiksi Voisilmäpeliä-blogin tyyliin parsapiirakkaan tuomaan täyteläisyyttä. Eikä tuo parsapiirakka ole ainoa piirakka joissa yleensä käytetään pekonia, myös sipulipiirakkaan tai sienipiirakkaan voi hyvin laittaa pekonia. Lisäksi pekonia voi käyttää salaateissa, ja moniin syksyisiin keittoihin pekoni toimii hyvin lisämakua tuovana koristeena. Ja tietenkin pekoni on klassinen kanan kumppani esimerkiksi uunibroilerissa. Kun kanan käärii pekoniin pysyy se mehukkaana ja rasvaisena. Pekonin voi myös yhdistää kanaan tämän ohjeen tyyliin.

Mutta voisiko pekonia käyttää myös jälkiruokiin? Sen savuinen makuhan on myös hiukan makea ja monesti suolaisuus korostaa jälkiruokien makeita elementtejä. Tämän huomaa esimerkiksi Heston Blumenthalin valkosuklaata ja mätiä yhdistävästä ohjeesta. Heston on myös käyttänyt ihan pekonia hänen englantilaista aamupalaa jäljittelevässä jälkiruuassa ja Yhdysvalloissa on jo jonkin aikaa osattu yhdistää pekonu suklaaseen, kuorruttamalla paistettu pekoniviipale suklaalla. Tämä pekonin ja suklaan yhdistelmä on sittemmin poikinut myös paljon muita noihin elementteihin perustuvia jälkiruokia ja leivoksia, ja sitä kautta itse löysin reseptin näihin cupcakeihin jotka tein viime viikonloppuna jälkiruuaksi. Eli vastaus kysymykseen on kyllä, pekoni sopii jälkiruokiin. Ja sopiikin aivan erinomaisesti.

Yksi ikävä pimeä puoli pekoniin kuitenkin liittyy, joka aiheutuu Suomen täysin käsittämättömästä sianlihateollisuudesta. Tällä hetkellä tukiaisten tukemana pidetään hinnat luonnottoman alhaisina ja luonnollinen kilpailu kannattamattomana, samaan aikaan kun eläinten olot tiloilla ovat Sirkka Liisa Anttilan siunaamina järkyttävän huonot. Yritin kysellä Reinin Lihasta olisiko mahdollista saada sianlihaa luomuna mutta he sanoivat, että tiloja on suomessa on vain muutama, että se ei käytännössä ole mahdollista joulun ulkopuolella. Itse mielelläni maksaisin pekonistani mielelläni ainakin tuplahintaa, jos vain saisin sen luomuna.

Näitä leivoksia varten ostin sitten Chef Wotkinsin pekonia, koska ainakin toivon Wotkinin hyvämaineisena lihatukkuna kiinnittävän huomiota tuottajiensa eläinten oloihin, vaikuttaahan se suoraan makuun. Ainakaan tuota pekonia ei ole roudattu ensin Suomesta Puolaan valmistettavaksi ja sieltä sitten takaisin, niinkuin HK:n amerikan pekoni.

Mutta eikö se niin mene, että jälkiruuan herkullisuus on suoraan verrannollinen niistä aiheutuvaan syyllisyyteen? Nämä nimittäin olivat aivan helvetin hyviä. Parhaita cupcakeja ikinä.

Ohje on about puolitettu ja vähän modattu täältä. Tuossa ohjeessa on muutama käsittämätön vaihe, jotka eivät välttämättä vaikuta lopputulokseen mitenkään. Osan niistä skippasin ja osan taas en.

Suklaa-pekonicupcaket vaahterasiirappi kuorrutuksella (n. 12-14 kappaletta)

Leivoksiin
3/4 dl van houtenin kaakaojauhetta
3/4 dl kuumaa vettä
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 1/2 dl voita
2 1/4 dl sokeria
2 kananmunaa
2/3 rkl vaniljasokeria
1 dl ranskankermaa
3/4 dl paistettua ja pieneksi silputtua pekonia (noin 5 viipaletta)

Kuorrutteeseen
110 g pehmeää voita
1 tl vaniljasokeria
2 1/2 rkl vaahterasiirappia
225 g tomusokeria
4-5 paistettua ja silputtua pekoniviipaletta


Leivokset
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa kaakaojauhe ja kuuma vesi tasaiseksi. Toisessa kulhossa sekoita jauhot, ruokasooda, leivinjauhe ja suola keskenään.

Sulata voi sokerin ja vaniljasokerin kanssa pienessä kasarissa keskilämmöllä jatkuvasti sekoittaen. Siirrä sivuun hellalta ja kaada kulhoon odottamaan. Anna jäähtyä kunnes suurinpiirtein kädenlämpöistä. Vatkaa seosta sähkövatkaimella jonkin aikaa ja lisää kananmunat yksi kerrallaan vatkaten, kunnes ne sekoittuvat tasaisesti. Lisää kaakao ja jatka vatkaamista.

Vaihda vatkaimen nopeus pienimmälle ja lisää jauhot ja ranskankerma kahdessa erässä. Kun seos on tasaista lopeta vatkaaminen ja kääntele paistettu pekonisilppu joukkoon.

Jaa seos muffinsivuokiin täyttäen jokainen kolo 3/4 täyteen. Paista uunissa 20 minuuttia, kunnes taikina on täysin hyytynyt. Voit testata kypsyyden tökkäämällä tulitikun leivoksen sisään. Jos siihen tarttuu taikinaa, on cupcaket vielä raakoja.

Ota pois uunista ja anna jäähtyä noin 15 minuuttia. Nosta cupcaket pois vuoasta ja anna jäähtyä täysin. Kuorruta ja anna kuorrutteen kovettua vähintään 2 tuntia.

Kuorrutus

Sekoita voi, vaniljasokeri ja vaahterasiirappi keskenään kulhossa. Vatkaa sähkövatkaimella kunnes seos on pehmeää ja tasaista. Lisää tomusokeri siivilän läpi vähän kerrallaan ja sekoita lusikalla tasaiseksi.

Koristele kuorrutus paistetulla pekonilla. Voit myös halutessasi tiputella päälle hiukan vaahterasiirappia hiukan ennen tarjoilua.

1 kommentti:

  1. Ja nää oli niiiiin hyviä! Oikeesti ihan parhaita. Omnomnomnom!

    VastaaPoista