tiistai 2. marraskuuta 2010

Maa-artisokkakeitto ja sherryvaahto

Viikonloppu meni taas Fallouttia pelatessa ja blogin pitäminen kärsii. Kerkesin sentään käymään myös Viini, ruoka & hyvä elämä -messuilla, josta saan kirjoitettua lisää toivottavasti seuraavassa postauksessa. Ainakin kirjoitettavaa riittää.

Tämän keiton keksin tehdä alkuruuaksi kun vihanneskauppiaallani oli maa-artisokkia myytävänä. Yhdistelin tässä paria netistä löytyvää reseptiä, mm loistavan Voisilmäpeliä -blogin ohjetta, mutta muutin maa-artisokka-peruna -suhdetta hiukan maa-artisokkaisempaan suuntaan vatsavaivojenkin uhalla. Ei niitä kyllä tullut.

Sherryvaahdon keksin lisätä tähän kun arvelin sen sopivan maultaan keittoon ja saisi keiton hiukan nätimmän näköiseksi. Sherry sopii muutenkin mausteena todella moneen keittoon, esimerkiksi hernekeittoon, sienikeittoon ja myös tähän maa-artisokkakeittoon.

Maa-artisokkakeitto ja sherryvaahto

1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 rkl oliiviöljyä
600 g maa-artisokkia
300 g jauhoisia perunoita (esimerkiksi rosamunda)
1,5 dl valkoviiniä
7-8 dl kana- tai kasvislientä
1 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria

Lisäksi
sherryvaahtoa

Kuori perunat ja maa-artisokat ja paloittele kuutioiksi. Hienonna sipulit ja kuulota niitä oliiviöljyssä kattilassa pari minuuttia. Lisää maa-artisokat ja jatka kuulottamista pari minuuttia.

Lisää perunat ja valkoviini, kiehauta ja anna kiehua pari minuuttia. Lisää liemi, kiehauta ja hauduta noin 15 minuuttia, kunnes maa-artisokat ja perunat ovat pehmenneet.

Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta ja keitto on valmis.

Annostele lautasille ja lisää päälle sherryvaahto.

Sherryvaahto
1 dl kuohukermaa
2 tl sherryä
suolaa
pippuria

Laita kerma, sherry, suola ja pippuri tehosekoittimeen tai vaahdota sauvasekoittimella nopeasti vaahdoksi.

En ole täysin varma tuosta sherryvaahdon oikeasta sekoitussuhteesta. Tarkistan sen vielä kunhan pääsen kotiin. (Huom 4.11. Tarkistin sekoitussuhteen, se oli oikea)

5 kommenttia:

  1. Aika ylellisen kuuloinen keitto :) nam!

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Loppupeleissä tuo on aika helppo, kunhan vaan jostain saa maa-artisokkia. Niitä on harvemmin myytävänä.

    VastaaPoista
  3. Maa-artisokassa on kyllä vieno miellyttävä maku. Muutaman kerran olen ostanut Citymarketista ruotsalaisia maa-artisokkia ja ruokapiirissäkin niitä on kerran tainnut olla. Minä soseutan keitot aina blenderissä, en saa sauvasekoittimella yleensä aikaan muuta kuin kamalasti roiskeita ja jotenkin ryynisen rakenteen, joka ei miellytä.

    t: uusi lukija, muitten ruokablogien kautta tänne löytänyt:)

    VastaaPoista
  4. Kello on vissiin hassusti, kun näyttäisi olevan vielä torstai ja melkein puoliyö, kun kommenttini laitoin, mutta ihan varmasti silloin jo nukuin kolmatta tuntia ja nyt on perjantaiaamu:)

    VastaaPoista
  5. Tervetuloa lukemaan :)

    Pitääpä kokeilla tuota tehosekoitinta joskus, jos sillä saisi parempaa jälkeä ilman kuumia keittoräiskeitä.

    VastaaPoista