torstai 21. lokakuuta 2010

Kelluvat saaret (Îles flottantes - marenkipallot vaniljakastikkeessa)

Tämän klassikkojälkiruuan otin Hans Välimäen ruokaa ranskasta Hansin tapaan kirjasta, jossa tämä oli esitelty bistroklassikkona. Tämä jälkkäri oli niin hyvää, että se nousi suoraan uudeksi jälkkärisuosikikseni.

Kelluvat saaret


Vaniljakastike
5 dl maitoa
5 dl kermaa
1 vaniljatanko
12 keltuaista
275 g hienoa sokeria

Marenkipallot
4 valkuaista
60 g hienoa sokeria

Marenkipallojen kypsentämiseen
4 dl maitoa

Karamelli
1 dl sokeria
3 rkl vettä

Kiehauta vaniljakastiketta varten kattilassa matio, kerma ja pitkittäin halkaistu vaniljatanko. Sekoita teräskulhossa kevyesti keltuaiset ja sokeri. Kaada kuuma kermamaito ohuena nauhana keltuaisseokseen ja kypsennä vesihauteessa koko ajan sekoittaen 82-asteiseksi. Poista vaniljatanko ja jäähdytä kastike.

Vatkaa marenkia varten valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Kuumenna maito kattilassa mutta älä päästä sitä kiehumaan. Muotoile valkuaisvaahdosta kahdella ruokalusikalla munanmuotoisia palloja suoraan kuumaan maitoon ja kypsennä noin minuutti. Käännä pallot ja anna kypsyä minuutin toiseltakin puolelta.

Kaada vaniljakastike laakeaan tarjoiluastiaan, nostele päälle kypsät marenkipallot ja säilytä kylmässä tarjoiluun asti. Kuumenna karamellia varten pannussa sokeria ja vettä niin pitkään, että sokeri sulaa ja paahtuu siirapin väriseksi; sekoittele välillä. Lusikoi kuuma karamelli varovasti marenkipallojen päälle ja tarjoa heti.


Tehdessäni jälkiruokaa, en ollut ihan varma mitä tästä tulee. Jostain syystä kuvittelin, että kun marenkia keittää maidossa kovettuisi sen pinta jotenkin. Toisin kävi ja kuumassa maidossa marenkitaikina vain turposi ja muuttui höttöisämmäksi. Mutta jälkkärin juju piileekin siinä, että kovan ja rapean pinnan muodostaa karamellipäällinen, jonka alla marenki saa pysyä pehmeänä.

Tämän jälkiruuan voi, tai oikeastaan pitää tehdä etukäteen, jotta se ehtii jäähtyä kunnolla. Itse pidän etukäteen tehtävistä jälkiruuista, sillä kun pääruuan jälkeen ähky on sopivasti laskenut voi jälkiruuan vaan ottaa jääkaapista esille.

Tein alunperin ohjeen puolikkaana, jolloin siitä tuli 4 annosta, eli kirjan ohje on 8 hengelle. Jos joskus haluaa pitää isompia päivälliskutsuja, niin tämä jälkiruoka on varmasti hyvä siihen tarkoitukseen.

1 kommentti: