tiistai 12. lokakuuta 2010

Sitruunajäätelö (Italialainen menu: Dolce)

Viimeisenä jälkkäri. Mielestäni Italia taistelee maailman jäätelökuninkuudesta Suomen kanssa. Missään muualla kuin Suomessa ja italiassa en ole nähnyt samanlaista makujen määrää. Suomalaiset ja Italialaiset jäätelöt ovat kuitenkin erityylisiä. Suomessa jäätelö on usein kermaista ja pehmeää kun taas Italialaiset jäätelöt ovat kevyempiä ja raikkaita.

Parhaat jäätelöt kuitenkin ovat itsetehtyjä ja niiden tekeminen on todella helppoa ilman jäätelökonettakin. Jäätelön teko vaatii jonkin verran aikaa, mutta se on aina sen arvoista. WSOY:n kultainen keittokirja - mestarit keittiössä -kirjassa on hyvä ohje limejäätelölle, mutta kun menun teema oli Italia arvelin sitruunan sopivan paremmin. Lisäsin reseptiin myös ohjeet tehdä jäätelö ilman jäätelökonetta. Ohjetta voi soveltaa muihinkin resepteihin kuin tähän, myös sorbetteihin.

Sitruunajäätelö

1/2 sitruunan raastettu kuori (noin 1 rkl löyhästi lusikkaan pantuna)
5 rkl sitruunamehua
150 g sokeria
1 1/4 dl kevyt- tai ruokakermaa
2 1/2 dl vispikermaa
4 rkl maustamatonta jogurttia
1 tl vaniljasokeria
1 rkl limoncelloa

Mittaa isoon kulhoon kaikki jäätelön ainekset ja sekoita hyvin. Kaada seos jäätelökoneeseen ja valmista jäätelöksi koneen ohjeen mukaan. Lusikoi jäätelö pakastuksen kestävään astiaan, peitä ja pane muutamaksi tunniksi pakastimeen tai anna olla siellä yön yli.

Jos sinulla ei ole jäätelökonetta, niin laita jäätelömassa pakastimeen laakeassa kannellisessa astiassa. Anna sen jähmettyä ensiksi 2 tuntia, jonka jälkeen sekoita massa tasaiseksi haarukalla. Toista sama tunnin välein, kunnes jäätelö on niin jähmeää ettei sitä pysty enää sekoittamaan. Jäätelö on valmista noin 6-8 tunnin pakastamisen jälkeen.
Modasin tuota alkuperäistä reseptiä ja lisäsin kerman määrää ja korvasin ruokakerman taas vähän vähemmällä maidolla. Tein tämän kanssa myös omena-keksipaistosta, mutta koska se ei ollut niin onnistunut en laita sen reseptiä tähän. Jonkinlainen makea omenalisuke kuitenkin sopii tämän jäätelön kanssa hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti