tiistai 26. lokakuuta 2010

Virpi Salmi on urpo

Helsingin Sanomat onnistuu aina välillä aiheuttamaan kunnon vitutusta. Itse uutiset eivät niinkään ahdista, vaan toimittajien ja kolumnistien viljelemä propaganda, jolla ylemmyydentuntoiset toimittajat yrittävät paimentaa mielestään tyhmää kansaa.

Ykkösinhokkini Hesarin kolumnisteista on Anu Partanen, mutta Virpi Salmi katalalla populismillaan pääsi nyt toiseksi. Yleensä Virpillä on ollut tapana mukanokkelissa kateellisissa lässytyksiään dissata erilaisia stereotyyppisiä ihmisryhmiä, milloin koiranomistajia, burleskifaneja ja milloin taas "arvosnobeja". Nyt kuitenkin viimeisimmässä kirjoituksessaan urputtaa Virpi seuraavalla ihmisryhmälle:

Trendikäs ja tiedostava kaupunkilaisruokailija on hämmentävä olio. Se vihaa kepulaisia ja halveksii maaseutua kolme neljäsosaa vuodesta, mutta silti se haluaa syödä enintään 50 kilometrin päässä kasvanutta onnellista kyyttöä, jota on ruokittu luomuheinällä ilman maataloustukiaisia.

Ohhoh, tuohan sopii minuun. Vihaan kepulaisia, en nyt erityisemmin halveksi maaseutua mutten suostuisi asumaan Helsingin kantakaupungin ulkopuolella ja mielellään söisin 50 kilometrin päässä kasvanutta onnellista kyyttöä, jota on ruokittu luomuheinällä ilman maataloustukiaisia.

Virpi mussuttaa siitä, kuinka me "urbaanit ruokaurpot" maksamme "Eat & Joy Maatilatorilla Helsingin ydinkeskustassa ruisreikäleivästä 5,50 € ja kuivatuista luomuomenalastuista 65 €/kg." Okei, Eat & Joy maatilatori on aika riistohintainen ja mielestäni ratsastaa trendillä, mutta jos sattuu olemaan kiinnostunut ja harrastamaan ruokaa niin miksi siihen ei saisi käyttää niin paljon rahaa kuin itse huvittaa. Vai mihin se raha sitten pitäisi tunkea, afrikan lapsille?

Kirjoituksensa lopussa Virpi alkaa mennä metsään ja kunnolla.

Elitistinen elintarvikenatsi paasaa inhon rypistämin kasvoin siitä, kuinka valmislihapulliin jauhetaan sekaan broilerinnahkaa, koska hänen mielestään liha tarkoittaa nahatonta, kalvotonta luomusisäfileetä, jonka herttainen, essuun pukeutunut pyöreäkasvoinen setä ojentaa hänelle kauppahallissa.

Itseasiassa juuri kansaa shokeeraamaan pyrkivä paskalehdistö (HS, Iltalehti, Iltasanomat, Taloussanomat) tuosta broilerinnahasta paasasi. Oman kokemukseni mukaan suurin osa "elitistisistä elintarvikenatseista" taas kiinnitti huomiota enemmänkin lisäaineiden turhaan käyttöön ja siihen, kuinka luonnolliset maut oli korvattu ties millä esansseilla.

Mutta ennen kaikkea en ymmärrä, että mitä vitun väärää on siinä, että on kiinnostunut ruokansa ja lihansa alkuperästä ja haluaa sen mielellään mahdollisimman vähän kärsineenä ja lisäaineettomana? Uskaltaisin myös väittää, että monet "kyyttöhörhöt" juurikin osaavat arvostaa lihaa muussakin muodossa kuin fileenä ja jauhelihana. Nykyään fileetä tulee ostettua todella harvoin ja ruokaharrastuksen kautta olen oppinut käsittelemään useita eläimen eri osia ja syönyt useita "arvottomia" elimiä, kuten poskea, kieltä, vatsalaukkua, sorkkaa jne.

Joten tiedoksi Virpille, joka mäihällä lukee tämän siinä vaiheessa kun Googlettaa nimensä: Ruokaharrastuksessa ei ole kyse "erottautumisesta, henkisestä paremmuudesta ja siitä, että on varaa" vaan siitä, että nauttii ruuasta ja haluaa nyt ja mielellään jatkossakin syödä hyvin.

T. Klasu, Keittiönatsi With Attitude

15 kommenttia:

 1. Luin kirjoituksen mäihällä, kun googlasin vittuuntuneena Virpi Salmen nimen ja totean vain aamen! Etenkin "monet "kyyttöhörhöt" juurikin osaavat arvostaa lihaa muussakin muodossa kuin fileenä ja jauhelihana", pitää aivan varmasti paikkansa!

  T: Elitistinen elintarvikenatsi

  VastaaPoista
 2. Miten se sanonta menikään siitä koirasta, johon osui kalikka? :)

  Tosin olen itsekin vakaasti sitä mieltä, että yhtä vähän kuin ihkuja lemmikkiperheenjäsenkoiria saa kalikoilla nakella, saa tuotantoeläintäkään turhaan kiusata ja liian pienissä elintiloissa kasvattaa. Minä söisin mielelläni lajinomaisesti elänyttä elukkaa - oli se sitten kyyttö tai mikä tahansa. Siksi syönkin vain harvoin sikakallista ja onnesta soikeaa lihaa ja lähinnä lapan kiduksiini kasvisruokaa - asia, jonka ihq-Virpi muuten lahjakkaasti ignoroi.

  VastaaPoista
 3. Anonyymille: Kiitokset. Hienoa, että en ole mielipiteineni yksin :)

  Mintulle: En mä oo kuullu tollaista sanontaa. Luulen, että Virpi ei uskaltaisi kasvissyönnistä lähteä urputtamaan. Ei ole liian helppo kohde.

  VastaaPoista
 4. Jotenkin tuntui, että luomun valinta pilkkauskohteeksi on salmella jotenkin sattumaa. töölön juppien touhua voi ja pitää tietenkin pilkata, mutta miten se liittyy luomuun? hesarin toimituksessa löytyy näitä elitistejä, jotka aikoinaan valittivat lehdessään kun kaupat eivät olleet sunnuntaina auki eikä toimittaja saanut papukahvia silloin kun halusi...
  salmi on unohtanut, että luomu ei vältäämättä ole makuasia, vaan eettinen valinta. luomulla kasvatetut kasvikset kuormittavat ympäristöä vähemmän ja elämiä ei rääkätä samalla tavalla kuin tehotuotannossa. ei se töölön juppeihin liity mitenkään. minäkin täällä susirajalla juuri keitän luomupuuroa, joka on ostettu paikallisesta euromarketista eikä mistään trendikaupasta. ja kaiken lisäksi olen hyvin pienituloinen.

  - pera

  VastaaPoista
 5. Ai niin. Kyllä mä voin vähistä rahoistani myös niille afrikan lapsille jotain laittaa...
  - pera

  VastaaPoista
 6. Jesh, loistava pätkä! En ole aivan varma lukeudunko täysin tuohon elintarvikenatsin luokitteluun, mutta jos lukeudun, edustaisin sitä nyt ylpeästi!

  VastaaPoista
 7. Pera: Todennäköisesti Virpi kuvittelee luomun olevan vaan jokin ohimenevä elitistinen Helsinkikeskeinen ilmiö ja tästä syystä valitsi helpon uhrin kirjoitukselleen. Itse jättäisin töölöläisetkin rauhaan. Pääasiassa siellä tuntuu muutenkin asuvan mummoja :)

  VastaaPoista
 8. Itsekin googlasin Virpi Salmen juurikin koska kyseessä on henkilö, jota inhoan pelkän ininänsä perusteella enemmän kuin nuhabakteeria.

  VastaaPoista
 9. Hahahahah, satuin lukemaan Virpin kolumneja ja jokainen niistä vitutti. Taisin lukea 7 putkeen etsiessäni loistokkuutta. Ei löytynyt, vitutti vain vaikka en edes tunnistanut itseäni kuin osassa. Googletin sitten, josko löytyisi googlesta että mikä pimu tää oikein on. Tämä oli toka hakutulos, hahaa, hyvä että muitakin vituttaa noin laaduton paska. Samaa kamaa suoltaa muka-aikuiset lukiolaiset, kun tehtäväksi annetaan kolumnin kirjoittaminen.

  Ei jessus mikä ämmä tuo Virpi.

  VastaaPoista
 10. Luin kirjoituksesi mäihällä, koska googlettelin jotain elitsistisiä luomunatsireseptejä. Yhdyn mielipiteisiisi, vaikka itse asunkin täällä onnellisten luomuheinäkyyttöjen kasvatusvyöhykkeellä.

  VastaaPoista
 11. Laadutonta paskaa se ämmä suoltaa, menis nakkikioskille myymään vanhaa piirakkaa.

  VastaaPoista
 12. Täytyypä vaan sanoa että jo pelkästään tästä itkupotkuraivarista päätellen Virpi Salmi osui täysin oikeaan. "Virpi Salmi on urpo" - siis onko tämän otsikon kirjoittaja täysi-ikäinen henkilö?

  VastaaPoista
 13. Hehe, hyvin osui Virpi maaliin. Blogaajakin vain joutuu toistelemaan Virpin sanomisia ilman, että pystyy ampumaan niitä mitenkään alas. =)

  VastaaPoista
 14. Ihanaa, että tämä kirjoitus kerää vieläkin kommentteja! Se on kuitenkin yhä yksi omista suosikeistani. Virpin lässytykset eivät ole tainneet osua maaliin pelkästään minun kohdallani.

  Täysi-ikäisyyden rajapyykin ohitin jo yli 10 vuotta sitten. "Henkisestä täysi-ikäisyydestä" en ole taas niinkään varma :D

  VastaaPoista
 15. Mäihällä googletinn artikkelin, kun tän päivän kolumni vituttaa... Itse olen Tampereella ja kannatan lähiruokaa ihan työllistämisvaikutuksen ja ruoan tarjonnan laajentumisen vuoksi. Kun ruokaa tuotetaan tehokkaasti niin ihminen työllistyy vähemmän saman mälli lähiruokaa vaatii enemmän ihmisvoimaa kujin teollinen. Aina parempi jos suomalainen työllistyy, siitä voin solidaarisuudesta maksaakin. Lähiruoassa on myös erilaisia makuja kuin standardi-teollisessa ja se tekee siitä minulle laadukkaampaa. Tarjonta laajenee kun maut vaihtelevat tilojen mukaan. Jo nyt Ahlmanin kyytön savujuusto on käsite ja ne viedään käsistä. Ei yhtään huonoa, jos näitä paikallisia "parmankinkkuja" syntyy lisää. Ennen pitkää ne alkavat kiinnostaa laajemminkin, kuten mainittu parmankinkkukin. Ja sitähän ei voi tehdä muualla kuin Parmassa paikallisella tyävoimalla.

  VastaaPoista